Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Princ William skončí ako pilot, čaká ho charita a kráľovské povinnosti
Zdielať na

Princ William skončí ako pilot, čaká ho charita a kráľovské povinnosti

Britský princ William (34) čoskoro skončí s prácou pilota záchrannej služby. Mal by sa naplno venovať iba povinnostiam spojeným s kráľovskou rodinou. William je druhý v poradí nástupníctva na britský trón po svojom otcovi, princovi Charlesovi (68).

Vojvoda z Cambridge pracuje ako pilot vrtuľníka East Anglian Air Ambulance. Dvojročná zmluva v záchrannej službe mu končí v marci a podľa britských médií si ju princ s veľkou pravdepodobnosťou nepredĺži. 

Čaká ho sťahovanie z Norfolku do Londýna, kde jeho syn George, ktorý v lete oslávi štvrté narodeniny, začne na jeseň chodiť do prípravného ročníka školy. Ešte pred letným presunom do Kensingtonského paláca bude William pomáhať záchranárom ako pilot na čiastočný úväzok. 

Rozhodol sa sám

Princ sa bude viac venovať charitatívnej práci, riešeniu problémov s bezdomovcami či duševného zdravia a ochrane životného prostredia. 

Jeho manželka, vojvodkyňa Kate, bude viac pracovať pre nadáciu Royal Foundantion, ktorú založila s Williamom a jeho bratom Harrym. Podľa médií ale nikto na princa nevyvyvíjal nátlak, aby sa vzdal práce pilota. Rozhodol sa sám, pretože vzhľadom k jeho nástupníctvu na trón by sa práce musel vzdať tak či tak. 

Kráľovná Alžbeta II. (90) sa na konci roka 2016 vzdala 25 patronátov v rôznych národných organizáciách, ktoré postupne prechádzajú na ďalších členov britskej kráľovskej rodiny. Kate napríklad prevezme patronát nad tenisovým a kriketovým klubom vo Wimbledone, William by mal dostať na starosť Waleský rugbyový zväz.

Súvisiace články

Najčítanejšie