Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Hudobný film lámal rekordy! Udeľovanie Zlatých glóbusov ovládol La La Land
Zdielať na

Hudobný film lámal rekordy! Udeľovanie Zlatých glóbusov ovládol La La Land

Nočné udeľovanie cien Hollywoodskej asociácie zahraničných novinárov ovládol hudobný film La La Land. Snímka o talentovanom pianistovi Sebastianovi a nádejnej herečke Mii premenila na víťazstvo všetkých sedem nominácií, ktoré mala v 74. ročníku Zlatých glóbusov a zlomila tak doterajší rekord.

O ten sa delili Prelet nad kukučím hniezdom (1975) a Polnočný expres (1978), ktoré získali zhodne po šesť cien HFPA. Film režiséra a scenáristu Damiena Chazella ocenili v kategóriách Najlepší film - komédia alebo muzikál, Najlepší mužský herecký výkon v komédii alebo muzikáli (Ryan Gosling),

Dojímavá reč

"Nie je čas poďakovať všetkým, ale chcem poďakovať jednej osobe. Kým ja som spieval, tancoval a hral na klavíri a prežíval jednu z najlepších skúseností, aké som mohol, moja žena vychovávala našu dcérku, čakala druhé dieťa a pokúšala sa pomôcť jej bratovi v boji s rakovinou. Keby sa o toto všetko nepostarala, tak by som nemohol toto všetko prežiť a nestál by som tu. Miláčik, ďakujem a túto cenu by som venoval pamiatke jej brata Carlosa Mendesa," povedal Ryan. 

Najlepší ženský herecký výkon v komédii alebo muzikáli (Emma Stone), Najlepšia filmová réžia, Najlepší filmový scenár, Najlepšia pôvodná hudba (Justin Hurwitz) a Najlepšia pôvodná pieseň (City Of Stars). 

Triumf vďaka vedľajším úlohám

Za najlepšiu filmovú drámu vyhlásili Moonlight a ceny za herecké výkony putovali do rúk Isabelle Huppert (Elle) a Caseyho Afflecka (Manchester by the Sea). Za vedľajšie úlohy ocenili Violu Davis (Fences) a Aarona Taylor-Johnsona (Nočné zvieratá). Najlepším cudzojazyčným filmom je podľa HFPA francúzska dráma Elle a v kategórii animovaných filmov zvíťazil Zootropolis. 

Najviac cien v televíznych kategóriách získal miniseriál Nočný manažér (2016), známy aj pod názvom Nočný recepčný, ktorý vyniesol trofeje jeho trom hereckým hviezdam. Toma Hiddlestona ocenili v kategórii Najlepší mužský herecký výkon v miniseriáli alebo televíznom filme, zatiaľ čo Olivia Colman a Hugh Laurie triumfovali vďaka vedľajším úlohám.

Cena za celoživotné dielo

Zlatý glóbus pre Najlepší miniseriál alebo televízny film si ale vyslúžila prvá séria antológie American Crime Story s podtitulom The People v. O.J. Simpson (2016), pričom druhú trofej pre ňu získala Sarah Paulson za herecký výkon v hlavnej úlohe.

Za najlepší dramatický seriál vyhlásili The Crown (2016), ktorému pridala druhú cenu Claire Foy vďaka stvárneniu britskej kráľovnej Alžbety II. Glóbus za mužský herecký výkon v dramatickom seriáli dostal Billy Bob Thornton za Goliath (2016).

Medzi komediálnymi seriálmi zvíťazila Atlanta (2016), pričom členovia a členky HFPA ocenili aj predstaviteľa hlavnej roly Donalda Glovera. Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe komediálneho seriálu podľa nich predviedla Tracee Ellis Ross z Black-ish (2014). 

Cenu Cecila B. DeMilla za celoživotné dielo si na galavečere, ktorý v hoteli The Beverly Hilton v Beverly Hills moderoval Jimmy Fallon, prevzala Meryl Streep. 

Súvisiace články

Najčítanejšie