Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Český slávik sa skončil škandálom. Facebook rómskeho speváka zaplavili nenávistné slová
Zdielať na

Český slávik sa skončil škandálom. Facebook rómskeho speváka zaplavili nenávistné slová

Zdroj: Facebook

PRAHA / Kým slovenský slávik sa už pár rokov neudeľuje, ten český tradíciu neprerušil. Tento rok sa však neobišiel bez pískania v sále a demonštratívneho odchodu pár umelcov. Strieborného slávika totiž získal v dvoch kategóriách kontroverzný spevák Tomáš Ortel a jeho skupina Ortel.

Tomáš Ortel je so svojou skupinou spájaný s neonacistickým pozadím. Ich koncerty bývajú plné holohlavých, špecificky oblečených a hajlujúcich ľudí. Keď získali Českého slávika, v sále zaznel piskot a len vlažný potlesk. Známy český spevák rómskeho pôvodu, Radek Banga z kapely Gypsy.cz, na protest opustil sálu.

A zašiel ďalej - kritiku tlieskajúceho publika vyslovil na svojom facebookovom profile. Ani sám nečakal, akú vlnu nenávisti tým spustí. "Priznám sa, že som nečakal toľko nenávisti. Vedel som, že príde, no že jej jej toľko, že v ľuďoch je taká obludnosť," vyjadril sa pre Českú televíziu. 

internet

​Pridali sa len dvaja

K Bangovi sa odchodom z publika pridali len dvaja - humoristka Iva Pazderková a spevák Petr "Pekař" Štolba. Znechutenie z kolegov vyjadril aj dlhým statusom na Facebooku, kde ich podrobuje tvrdej kritike a vyčíta im, že tlieskali nacistom. 

Facebook

​Tisíce nenávistných reakcií

Pod jeho kritický status začali pribúdať stovky nenávistných a rasistických reakcií, v ktorých mu želali smrť, velebili Hitlera a nadávali najhrubším spôsobom. Mnohí pod vlastným menom, čo by ich mohlo mrzieť. Naplnili totiž hneď tri paragrafy českého trestného zákonníka, s možnou sadzbou odňatia slobody až na tri roky. Spevák sa už k téme nechce vyjadrovať, povedal, podľa vlastných slov, už všetko. Ďakuje za podporu stovkám ľudí, ktorí sa postavili na jeho stranu.

ČT24

Facebook

Súvisiace články

Najčítanejšie