Jasno
23°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
BBC, CNN či Al-Jazeera. Keď reportéri JOJ informujú svet
Zdielať na

BBC, CNN či Al-Jazeera. Keď reportéri JOJ informujú svet

BRATISLAVA / Úsek spravodajstva, publicistiky a športu spolupracuje s viacerými renomovanými agentúrami a televíznymi spoločnosťami. Britská Reuters, americká CNN, Al-Jazeera z Quataru. A práve ich divákov informujú o dianí u nás aj reportéri televízie JOJ.

Písal sa 30. august 2010. Slovenskom v ten deň otriasol brutálny masaker osamelého strelca v Devínskej Novej Vsi. Razom sme sa stali stredobodom záujmu svetových médií. Vrátane renomovanej arabskej spravodajskej televízie Al-Jazeera.

Blesková televízna akcia

Tá chcela v živom vstupe z Bratislavy informovať o vyčíňaní strelca Ľubomíra Harmana. Na Slovensku však nemá reportéra, a tak oslovila televíziu JOJ. "Od prvého kontaktu s produkciou až po živý vstup vo vysielaní ubehlo len niekoľko minút," spomína riaditeľ spravodajstva Roland Kubina.

Al-Jazeera patrí medzi najsledovanejšie stanice v arabskom svete, kde zohráva dôležitú úlohu. Do povedomia sa dostala najmä v čase vojny v Afganistane a v Iraku. Jej prostredníctvom zverejňovala teroristická sieť al-Kaída svoje posolstvá.

Harman (†48) spustil v Devínskej Novej Vsi krvavú paľbu, jeho vyčíňanie neprežilo až osem ľudí. Vyšetrovanie tohto prípadu polícia ukončila v júli 2011.

Motív nezistili a polícia trestné stíhanie stopla, pretože Harman zomrel:

... aj v americkej CNN

Požiar hradu Krásna Hôrka začal v roku 2012 "len" horiacou suchou trávou na hradnom kopci, no o chvíľu sa rozšíril na celý hrad. Gotická časť hradu, mučiareň, historická zbrojnica - to všetko zhorelo do tla.

O požiar sa zaujímali aj svetové médiá. Chceli poznať príčiny požiaru, jeho rozsah a škody.

V CNN sa tak opäť objavil reportér TV JOJ Dárius Haraksin, ktorý vysvetľoval, prečo sú Slováci touto obrovskou katastrofou takí zdrvení:

V BBC o adopciách

Príbeh Martinka a Samka Boórových sa začal písať už približne štyrmi rokmi. O osude chlapcov, ktorých vo Veľkej Británii neoprávnene odobrali slovenským rodičom, informovala aj britská televízia BBC One. A to vo večernom spravodajskom programe South Today.

"Niekoľko reportérov prišlo a povedalo - dobrá práca. Producentka sa dokonca priznala, že keď videla obrázky chlapcov na letisku v Bratislave, rozplakala sa," opísal Martin Krpač.

Prípad Boórová v britskej BBC:

Najčítanejšie