Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zverejnili rebríček najlepších filmových soundtrackov: Ktorý vedie?
Zdielať na

Zverejnili rebríček najlepších filmových soundtrackov: Ktorý vedie?

Zdroj: pinterest

Britská rozhlasová stanica Classic FM zverejnila každoročný rebríček Najlepších filmových soundtrackov. Prvé miesto obsadila hudba slávnej filmovej trilógie.

Hudba z trilógie Pán prsteňov (2001 - 2003) je podľa ankety Classic FM najlepším filmovým soundtrackom. Hudba skladateľa Howarda Shorea, ktorá vznikla k príbehu o hŕstke odvážnych mužov, elfov či hobitov čeliacim temným silám, zvíťazila v spomínanej ankete už šiesty raz po sebe.

Elijah Wood, ktorý v úspešnej filmovej sérii stvárnil hobita Froda, sa v rozhovore pre rádio vyjadril, že hudba podľa neho bola významnou súčasťou identity snímok.

"Myslím, že hudba je vždy nesmierne dôležitá s ohľadom na atmosféru a tiež citové prepojenie ľudí s filmom. Tie kúsky, napríklad hudobná téma Hobitína, sú ikonické," povedal.

wallpaperbase.com

Druhá priečka patrí hudbe Johna Williamsa z oscarového filmu Schindlerov zoznam (1993), na treťom mieste je soundtrack Gladiátora (2000) z dielne Hansa Zimmera, štvorka patrí Williamsovým prvým Hviezdnym vojnám (1977) a prvú päťku uzatvárajú Spomienky z Afriky (1985) Johna Barryho.

Diela, ktoré sa na základe poslucháčskeho hlasovania dostali do stomiestneho rebríčka, zaradili do Siene slávy.

Do prvej tridsiatky sa pritom dostalo osem titulov, o ktorých hudbu sa postaral John Williams. Okrem spomínaných sú to napríklad aj Jurský park (1993), Zachráňte vojaka Ryana (1998), E.T. - Mimozemšťan (1982), Dobyvatelia stratenej archy (1981), Superman (1978) alebo prvé tri filmy o Harrym Potterovi (Harry Potter a Kameň mudrcov, 2001; Harry Potter a Tajomná komnata, 2002 a Harry Potter a väzeň z Azkabanu, 2004).

Isifa

Pre ženu

Najčítanejšie