Jasno
16°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Relácia Nová záhrada je plná prekvapení! Presvedčte sa...
Zdielať na

Relácia Nová záhrada je plná prekvapení! Presvedčte sa...

Skrášľovanie slovenských záhrad pokračuje. Tvorcovia úspešného programu Nová záhrada majú plné ruky práce a ani v lete nezaháľali. Na čo sa diváci môžu tešiť?

"Budeme chodiť po celom Slovensku ako sme od začiatku chceli. V prvej jarnej sérii sme sa rozbiehali a konečne sme sa rozbehli," ozrejmuje záhradný architekt Martin Čurda.

"Boli sme na Orave, kúsok pod najsevernejším bodom našej republiky, na Spiši, pod Tatrami,  takže konečne pomáhame skrášľovať záhrady aj inde ako v okolí Bratislavy," dodáva.

Záhrada na jeseň

Ľudia sa ozývajú najmä z východu, severu a stredu. "Takže čím viac na východ ideme, tým viac listov odtiaľ prichádza," dopĺňa záhradný dizajnér František Laššák.

So záhradou sa dá pracovať aj na jeseň. "To je to, čo by sme chceli ukázať. Že záhrada jeseňou nekončí, práve naopak. Dostáva taký druhý dych, je pokračovanie sezóny, hoci v trošku inej podobe," vysvetľuje Čurda.

Práca až do novembra

O pár týždňov začína ovocinárska sezóna. "Začnú sa sadiť ovocné stromy, je tam kopa práce okolo upratovania. Výborne sa v tomto období záhrady zakladajú, čo je dôležité. Teraz je dôležité obdobie na zakladanie trávnika či záhonov," hovorí.

V podstate až do novembra sa dá na záhrade pracovať. Tvorcovia programu si počas jesene pomáhajú vizualizáciou.

"Práve pomocou vizualizácie oveľa ľahšie pochopíme alebo zistíme, ako to nakoniec  bude vyzerať, ako sme to mysleli. Hlavne domáci chcú vedieť, ako to na záver bude vyzerať," vysvetľuje Laššák.

"Vizualizácia ani tak nemá presvedčiť domáceho, ale ľudia majú vidieť, ako tá záhrada bude jedného dňa vyzerať," hovorí architekt.  

Nová séria relácie Nová záhrada je plná prekvapení, pozrite si rozhovor:

Súvisiace články

Najčítanejšie