Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Kiska vo Veľkej Británii: Stretol sa s princom Charlesom
Zdielať na

Kiska vo Veľkej Británii: Stretol sa s princom Charlesom

BRATISLAVA/LONDÝN / Prezident Andrej Kiska je na oficiálnej návšteve Veľkej Británie. Do lietadla si pozval podnikateľov, vývojárov i akademikov, aby sa išli na ostrov pochváliť svojimi výsledkami. Okrem návštevy Londýna mala slovenská hlava štátu na pláne aj stretnutie s princom Charlesom.

Andrej Kiska v pondelok odcestoval na dvojdňovú pracovnú návštevu Veľkej Británie.

Stretnutie s Charlesom

Počas dňa položila slovenská hlava štátu na Brookwoodskom cintoríne v Londýne vence k pamätníku slovenských a českých vojakov, ktorí počas druhej svetovej vojny padli v boji proti fašizmu.

Kiska sa počas prvého dňa svojej návštevy stretol s princom Charlesom. Navštívil ho priamo v jeho sídle vo Windsore. Počas približne 40-minútového rozhovoru s vylúčením verejnosti hovorili obaja štátnici o rôznych témach, najmä o dobročinnosti a start-upoch.

Britský princ sa slovenského prezidenta pýtal aj na vzťahy v rámci Európskej únie, ako aj na energetickú závislosť Slovenska od Ruskej federácie a spôsob, ako takúto závislosť riešiť.

Charitatívna činnosť

Podľa Kiskových slov sa však s britským následníkom trónu venovali najmä téme, ktorá im je obom najbližšia, a tou je charitatívna činnosť. V súvislosti s charitou vyzdvihol slovenský prezident úsilie princa Charlesa, ktorý podporuje dobročinnosť vo viacerých smeroch, a jedným z nich je zakladanie nových startupov v rôznych oblastiach ľudskej činnosti.

Vďaka Charlesovmu úsiliu sa podľa Kisku podarilo v Británii založiť niekoľko desiatok tisíc úspešných start-upov, ktoré sú úspešnými natoľko, že už sami prispievajú do charity, ktorú Charles založil.

Podľa slovenského prezidenta sa britský princ angažuje vo viacerých projektoch v Škótsku, ktorých cieľom je odstránenie vysokej kriminality, nezamestnanosti a nízkej vzdelanosti. Obaja štátnici v súvislosti s podobnými témami rokovali aj o problematike rómskych osád na Slovensku.

Kancelária prezidenta Andreja Kisku

Počas návštevy sa stretne na pôde slovenského veľvyslanectva i s osobnosťami britského politického, kultúrneho a podnikateľského prostredia.

Slávnostná ceremónia

V utorok sa prezident stretne so starostom City of London Aldermanom Alanom Yarrowon. Rozhovor bude zameraný na rozvoj ekonomiky a britské investície na Slovensku.

City of London sa rozhodlo udeliť prezidentovi ocenenie Freedom od City of London, čo bude sprevádzať slávnostná ceremónia.

Na záver pracovnej cesty prezidenta sa uskutoční panelová diskusia zameraná na prezentáciu Slovenska ako krajiny s potenciálom pre inovatívne firmy, rozvoj podnikateľských ekosystémov a vytváranie nových firiem.

Kiska odcestoval na dvojdňovú pracovnú návštevu do Londýna, pozrite si reportáž Dáriusa Haraksina:

Súvisiace články

Najčítanejšie