Jasno
19°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Päťdesiat odtieňov sivej má v Keni stopku
Zdielať na
Showbiznis

Päťdesiat odtieňov sivej má v Keni stopku

NAIROBI / Americký film Päťdesiat odtieňov sivej, ktorý je adaptáciou úspešného erotického románu, cenzúra v africkej Keni nepustí do kín. Naopak vo Francúzsku bude prístupný aj mládeži, informovali agentúry Reuters a AP.

S napätím očakávaný film mal v stredu svetovú premiéru na berlínskom filmovom festivale a tento týždeň vstupuje do svetových kín. Keňský filmový úrad pre zákaz filmu neuviedol žiadne dôvody, ale podľa Reuters často cenzuruje filmy se sexuálnym obsahom, ktorý sa približuje k pornografii.

V konzervatívnej, prevažne kresťanskej africkej krajine v minulosti podobne skončil napríklad ďalší americký filmový trhák Vlk z Wall Street (2013), ktorý zobrazuje aj sexuálne a drogové orgie, alebo keňský film Stories of Our Lives, ktorý približoval život keňských homosexuálov či bisexuálov.

Zakázaný je v Malajzii

Úplne inak sa k filmu Päťdesiat odtieňov sivej postavilo Francúzsko, kde má byť prístupný deťom od 12 rokov. Šéf tamojšej klasifikačnej komisie Jean-Françoise Mary podotkol, že nejde o film, ktorý "by mohol šokovať veľké množstvo ľudí".

Napríklad v Británii a je podľa AP film vhodný pre osoby staršie ako 18 rokov, v Nemecku je podľa DPA prístupný od 16 rokov, v Českej republike od 15 rokov a na Slovensku si ho môžu prísť pozrieť tiež len dospelí. Zakázaný je napríklad v Malajzii, kde ho úrady označili za "príliš sadistický". Premietanie zakázali aj niektoré regióny Ruska.

Film bol natočený podľa bestselleru E.L. James.

Píše sa v nej o vzťahu študentky literatúry a bohatého podnikateľa so záľubou v sadomasochistických praktikách:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie