Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Rozčúlený Hrušínský: Nový riaditeľ Národného vyhodil moju ženu i otca! Kvôli mne!
Zdielať na

Rozčúlený Hrušínský: Nový riaditeľ Národného vyhodil moju ženu i otca! Kvôli mne!

Zdroj: blesk.cz

S novým vedením Národního divadla sa dejú obrovské zmeny. Nielen že od minulého týždňa prebieha čistka hercov, Jan Hrušínský (59) po vyhadzovej svojej ženy Miluše Šplechtovej naviac zistil, že busty Rudolfa Hrušínskeho (†74) a Josefa Kemra (†72) odstránili z ich pôvodných miest. Novému riaditeľovi napísal otvorený list, v ktorom upozorňuje na to, že jeho konanie veľmi pripomína komunistický režim.

Jan Hrušínský sa rozhodol napísať riaditeľovi Národního divadla (ND) list, keď s hrôzou zistil, že busty jeho otca Rudolfa Hrušínskeho a Josefa Kemra po 19 rokoch zmizli zo svojich miest vo foyer ND.

“Z čestného miesta boli odstránené a nahradené niekým iným. Vážený pán riaditeľ, chápem, že sa ND pokúšate zmeniť k obrazu svojmu, ale prepáčte, tento spôsob zmien zdá sa mi trochu nešťastným,“ kladie Hrušínský na srdce Janu Burianovi. Na konci listu ho žiada, aby busty vynikajúcich hercov vrátil späť vedľa seba na pôvodné miesto, kde teraz stojí busta Václava Havla.

blesk.cz

V liste taktiež nezabudol zmieniť sa o šokujúcej čistke niekoľkoročných členov Národního divadla, v priebehu ktorej prišla o miesto okrem iných aj jeho manželka Miluše Šplechtová. Tú po 25 rokoch svojho pôsobenia v ND budúci šéf činohry Daniel Špinar vyzval, aby divadlo opustila.

“Ako jeden z dôvodov jej povedal, že nesúhlasí s názormi jej manžela, Jana Hrušínského. Tiež uviedol, že nemá rád Divadlo Na Jezerce. Perzekúcie za názory rodinných príslušníkov sme, pán Burian, pred Novembrom zažívali veľmi často,“ podotkol rozhorčený heerc.

blesk.cz

Ďalej vyjadril svoje počudovanie nad tým, akou formou hodlá nové vedenie ND divadlo meniť. Podľa neho je to profesne aj ľudsky rovnako nevkusné a nevhodné ako čachre-machre s bustami skutočných umelcov.

Súvisiace články

Najčítanejšie