Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Tajomstvo Petra Hapku (†70): S Havlom robili sexuálne orgie
Zdielať na

Tajomstvo Petra Hapku (†70): S Havlom robili sexuálne orgie

Zdroj: ahaonline.cz

Posledný bohém a bonviván, lev pražských salónov odišiel. Zostala po ňom geniálna filmová muzika, krásne pesničky. Šansóny preplnené emóciami, kvapká z nich túžba, radosť i láska. Hudobný skladateľ Petr Hapka písal tak ako žil, veľkodušne a veľkoryso. Jeho hudba je noblesná i hravo rozpustilá. Ako jeho život.

A zostalo tu plno historiek. Preháňajúcich a ešte preháňajúcich. Asi bol posledným tunajším bohatierom. A zrejme i jedným z posledných, kto si pamätal legendárne večierky u Jiřího Muchy (†76, zomrel v roku 1991) na pražských Hradčanoch.

Syn slávneho maliara Alfonsa Muchu robil nekonečné párty pre pražskú bohému. Pamätníci s nadšením hovoria o nahých dievčatách, ktoré sa promenádovali po salónoch spisovateľovho domu. Hovorilo sa o existencionálnych témach, taktiež sa klebetilo, a keď bola chvíľka, hojne sa súložilo.

“Áno, tie večierky boli jedinečné v spoločnosti, ktorá sa schádzala, ďalej noblesou, erotickosťou. Nič nebolo tabu,“ povedal pred pár rokmi v jednom z rozhovorov Hapka.

ahaonline.cz

Dochádzal do domu hriechu poctivo, hral priateľom na klavíri, miloval sa s desiatkami žien. A rozprávali sa historky, že bol naozaj bezkonkurenčný a obdarený milenec. “S Muchom sme sa dlho rozprávali o hudbe, tak som tam smel zostať. Priviedli ma dvaja kamaráti. Ale každý tam nesmel, spoločnosť sa tam veľmi selektovala.“

V dávnom neobvykle otvorenom rozhovore s Romanom Lipčíkom zaspomínal Hapka na veveričku, ktorú si Mucha priniesol z Ázie. Plachtila a bola neobyčajne drzá. “Žila tam s nami vyše roka a mala jeden blbý zvyk. Skákala na chrbát tým, ktorí práve...“

Jiří Mucha organizátor prostopašných párty

ahaonline

Ako sme už povedali, u Muchu chodili hostia nahí. Obyvatelia Hradčian nezriedka stretávali rozjarených hanbárov, ako pobiehajú v okolí Pražského hradu. “Áno, i v tejto dobe sme vedeli byť slobodní. Raz nás chytili vyzlečených až dole v Nerudovke. Nie, žiadne tabu sme nepoznali.“

Knieža bol veľký kamarát

Nezostáva, než závidieť. Hapka mal obrovské šťastie na ľudí. Herectvu ho učil Oldřich Nový, kamarátil sa Miki Volkom, rozpoznal géniusa v textárovi Michalovi Horáčkovi. Priatelil sa s Karlem Schwanzerbergom. “Už vtedy rád a nečakane spal. Raz som ho viezol k Muchovi a zaspal mi v aute. Chodili sme sa potom na neho pozerať, ako spí pred domom,“ pátral v pamäti na vzácne a veselé chvíle so slávnymi ešte pred dvoma rokmi.

S Havlom boli kráľmi večierkov

Nič ľudského mu nebolo cudzie.

ahaonline.cz

A s Václavom Havlom? Taktiež ich spájalo priateľstvo kumpánov z mokrej štvrti. Oni dvaja boli králi večierkov u Muchu. Mali tam spoločné priateľky, požičiavali si autá. “Skôr on ich požičiaval mne. Vozil som ho, pretože mal dobré a silné vozidlá. A ja som ich riadil radostne a on sa mohol venovať na zadnom sedadle... Požičiaval mi ich, aj keď som robil čierneho taxikára, pretože mi dochádzali peniaze.“ V aute budúceho prezidenta vozil Hapka vekslákov po nočnej Prahe za treskúceho socializmu. Neuveriteľné!

Raz spolu skončili na záchytke. Hapka vedel piť, radšej však vyvádzal, hýril a smilnil, než aby sa sprášil. Ani Havlovi sa to nestávalo: Ale raz to prehnali. “Sľúbil som, že o tom nebudem rozprávať,“ ošíval sa Hapka. Stalo sa to v roku 1967. Obaja provokovali a horliví policajti si chceli nahoniť ego.

Čo ste o Hapkovi nevedeli

Jeho biologickým otcom bol Břetislav Lehár, klavirista. Utopil sa a matka sa vydala za pána Hapku, maliara. Jeho považoval za svojho otca.

V roku 1953 zomrel Stalin a Hapka v tretej triede zakričal, evidentne poučený z domova: “Stalin zdochol!“ – a dostal trojku zo správania. V deviatej triede dal facku češtinárovi. Nevšimol si vraj, že ide o učiteľa.

Trikrát ho vyhodili z konzervatória a po jednom vyhadzove robil pomocného robotníka v továrni na potlač látok. Pobil sa s vychovávateľom na internáte.

Zarábal si hraním po baroch na piano. Aby vyzeral starší, nalepoval si fúzy.

Privyrábal si na štúdiách naozaj kuriózne. Zistil, že vo výskumáku na Karlove potrebujú ku kŕmeniu pokusných zvierat šváby, tak ich chodil loviť do skladu fabriky. V noci vždy rozsvietil, nahnal ich do debničky a išiel ich predať. Výkupná cena? Sedem halierov za jedného. Dokázal zarobiť na neobľúbenom hmyze i tritisíc korún mesačne.

Viac priateliek priviedol do iného stavu. Museli ísť k potratovej komisii, čo bola za socializmu príšerná inštitúcia. A partner chodil tiež. Aby nebolo trápne, že tam stále chodí Hapka, posielal kamarátov.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie