Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Drozdajka: Katniss zapáli plameň pomsty, Lawrence vám ukradne srdce
Zdielať na
Showbiznis

Drozdajka: Katniss zapáli plameň pomsty, Lawrence vám ukradne srdce

Tretí rok po sebe fanúšikovia Hier o život oslavujú výnimočnú udalosť. Tou je samozrejme ďalšia svetová premiéra obľúbenej filmovej série. Drozdajka I. prichádza, či obrazne povedané, prilieta do našich kín. A je veľkolepá ako jej rozpätie krídel a temná ako jej čierna farba.

Hneď na začiatku treba zdôrazniť, že Drozdajka je úplne iná ako predchádzajúce dva filmy, v ktorých sa Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) zo všetkých síl snažila zachrániť svoj a Peetov život. V Drozdajke na nás nečaká žiadna umelo vytvorená aréna smrti plná zradnej zelene. Nijaké záprahy, horiace šaty či prehnané prepychové večierky v Kapitole. Toto je vojna, vážení. Vojna, ktorá prináša utrpenie a deštrukciu. Nie je tu priestor na farby či vieru, že sa to všetko raz skončí jedným úderom gongu.

Bojové pole sa z arény presunulo do celého Panemu. Všetky kraje sa rozhodli postaviť proti mocnému Kapitolu a straty na životoch sa nedajú spočítať. A presne do tejto atmosféry plnej strachu a smrti, no zároveň odhodlania, sa zobúdza Katniss.

Katniss je Drozdajka, nositeľka nádeje

Isifa

Hoci dramatický koniec druhej časti série naznačoval, že už všetko bude lepšie, že Katniss, symbol nádeje a odporu, odvádzajú do bezpečia rebelanti z 13. kraja, všetko je inak. Katniss bude musieť stále čeliť ťažkým rozhodnutiam, hľadať odpoveď na čej strane vlastne stojí a jej tulec so šípmi rozhodne nezostane plný.

Katniss sa dostala z kaluže pod odkvap. Hoci jej mama a sestra, pre ktorú bola ochotná obetovať svoj vlastný život, sú v bezpečí, rovnako ako jej priateľ z detstva a prvá láska Gale (Liam Hemsworth), Katniss, ktorej srdce krváca pri každej neprávosti, sa teraz obáva o ľudí vo všetkých krajoch. Statoční rebeli v jej mene holými rukami bojujú s po uši ozbrojenými vojakmi Kapitolu.

Prezidentka Coinová je vo svojich cieľoch nekompromisná

Isifa

Aj keď bola Drozdajkou v srdci od samotného začiatku, je prinútená stať sa ňou aj pred kamerami. Ak je najväčšou zbraňou dokonale démonického prezidenta Snowa (Donald Sutherland) propaganda a zneužívanie médií na dosiahnutie svojich nekalých úmyslov, rebelanti v tomto smere nie sú o nič lepší. Hoci ich snahou je zničiť krutovládu Kapitolu a následne nastoliť mier, z Katniss si spravili akéhosi maskota odboju.

A potom je tu Peeta (Josh Hutcherson). Jej spolubojovník je uväznený v Kapitole, rovnako ako Johanna (Jena Malone), ktorá jej zachránila život. 

Po boku Katniss bude tentoraz bojovať Gale

Isifa

Práve scény s Peetom, ktorého prezident Snow využíva ako bábku pre svoje účely, patria vo filme k tým najdojímavejším. Hoci Peetu i Katniss delí diaľka a obaja stoja na opačnej strane vojsk, spája ich jedinečné puto zrodené v krvavom boji v aréne smrti.

Katniss okrem bremena priťažkého na jej mladé plecia rieši aj bežné problémy dospievajúceho dievčaťa. Na jednej strane stojí urastený a cnostný Gale, na druhej uväznený Peeta. Je čas sa medzi nimi rozhodnúť a na konci filmu bude aspoň jedna vec jasná - ktorému zo zaľúbených chlapcov sa rozhodne dať Katniss svoje srdce.

Film Drozdajka prináša okrem nového prostredia (úkryt rebelantov) aj nové postavy, ktoré sa vďaka fenomenálnemu hereckému obsadeniu poľahky vryjú do pamäte divákov. Väčšmi sa nám predstaví Plutarch Heavensbee, ktorého stvárnil tragicky zosnulý Philip Seymour Hoffman. Na čele rebelantov neohrozene stojí prezidentka Coinová (Julianne Moore), ktorá zanecháva v divákoch a samotnej Katniss viac otázok ako odpovedí.

Peetu využíva Kapitol na propagandu

Isifa

Hoci tvorcovia filmu sľubovali svieži vánok, ktorý do deja mala priniesť anglická herečka Natalie Dormer, vojačka a filmárka Cressida viac zaujala divokým účesom a potetovanou hlavou než hereckým výkonom. Prekvapivo potešila inak vždy otravná Effie (Elizabeth Banks). Jej charakter prešiel katarziou, aj keď na (otrasnú) módu si potrpí rovnako. A dokonca je vtipná, hoci o tom zrejme vôbec netuší.

Špeciálnu pozornosť si opäť zaslúži talentovaná Jennifer Lawrence. Ťažko si predstaviť, že by úlohu Katniss zahrala nejaká herečka lepšie. Na tvári mladej hviezdy sa zobrazujú všetky emócie, ktoré práve prežíva, akoby to bola tá najľahšia vec na svete. A práve v hereckej ľahkosti spočíva jej genialita.

Film Drozdajka I. je oveľa temnejší a beznádejnejší ako jeho predchádzajúce dve časti. Hovorí sa však, že najväčšia tma je pred svitaním. To pomyselné svitanie nás čaká v druhej časti záverečného dielu série, na ktorého premiéru si budeme musieť opäť rok počkať.

Exkluzívne: Liam Hemsworth (24): Bozkávanie s Jennifer Lawrence bolo nechutné!

Pozrite si reportáž z Londýnskej premiéry:

Súvisiace články

Najčítanejšie