Oblačno
15°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Hello Kitty má už 40 rokov!
Zdielať na

Hello Kitty má už 40 rokov!

Jej farbou je ružová a milujú ju deti aj dospelí. Nerobí škandály a aj napriek tomu si stále udržiava kopu pozornosti. Ľudia sa do nej jednoducho zbláznili. A nikomu ani neprekáža, že má už 40. Na svoj vek totiž vôbec nevyzerá. O kom je reč? No predsa o Hello Kitty.

Bol to šok, keď sa autorka jednej z najslávnejších kresieb priznala, že Hello Kitty vôbec nie je mačička, ale malé dievčatko. Na popularite to ale Kitty vôbec neubralo. Jej meno pozná snáď každé dievčatko a výrobcovia jej obrázky používajú na všetko, čo má byť milé a chutné.

Vlastná výstava

A tak je táto kreslená postavička skutočne všade - nájdete ju dokonca aj v bankách, kde má vlastné kitty účty a kreditné karty. Z očí do očí a na omak je aktuálne v japonsko-americkom národnom múzeu v Los Angeles, kde má svoju výstavu.

"V Japonsku je nesmierne populárna a prenieslo sa to aj do USA. Dôvodom je jej milý zjav - je to taká príjemná vlna, ktorá do USA z Japonska dorazila," myslí kurátorka výstavy Christine Yanoová. Výstava je retrospektívou uplynulých rokov. Nájdete tu desaťročia starú peňaženku, kde sa prvýkrát objavila, ale vidieť môžete aj Hello Kitty v úlohe Kleopatry, ako ju zvečnil umelec Sajmon Leno - Kittypatra.

Priateľka všetkých

Hello Kitty vznikla pred 40 timi rokmi. Jej autorka Juko Šimizu sa prihlásila do dizajnérskej súťaže s obrázkom, ktorý nakoniec vyhral.

Čo však táto malá chutná postavička urobí s marketingom na celom svete, tak o tom rozhodne nemala ani potuchy. Hello Kitty sa stala najlepšou priateľkou pre mnohé dievčatká na celý život.

"Vyrástla som spolu s ňou, boli to krásne roky. Dôvod, prečo ma inšpiruje, je to, že je priateľkou pre všetkých. Jej prítomnosť sa preniesla všade. Môžete s ňou stráviť celý deň od rána do večera. Reprezentuje priateľstvo, lásku, radosť a pozitívne myšlienky. Jednoducho prináša šťastie," myslí si prezidentka spoločnosti Janet Hsuová.

Nepopísané plátno

Výstava má dve časti - jedna zachytáva restrospektívu, druhá vplyv na umenie. "Je ako nepopísané plátno. Nemá ústa a dokonca ani osobnosť, ktorá by sa s ňou dala spojiť, niečo ako príbeh. Pre umelcov je teda veľmi jednoduché hovoriť prostredníctvom nej a projektovať cez ňu emócie," tvrdí spolukurátorka výstavy Jamie Rivardeneira.

Súvisiace články

Najčítanejšie