Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Pán prsteňov po slovensky v Povstaní. Vladimír Sadílek (69) vyzerá ako Gandalf
Zdielať na
Showbiznis

Pán prsteňov po slovensky v Povstaní. Vladimír Sadílek (69) vyzerá ako Gandalf

Herec Vladimír Sadílek, ktorý pôsobí v divadle Aréna v hre Povstanie, výzorom pripomína Gandalfa zo slávnej filmovej série Pán prsteňov. Ako zo slávneho Iana McKellena, tak aj z Vladimíra Sadílka srší charizma, ktorú si len slepý nevšimne.

"Je to veľmi zvláštne ako autori poňali hru Povstanie. Ide o iný spôsob prezentácie. Za tých sedemdesiat rokov sa veľa zmenilo. Realizácia nadobudla trochu nadhľad a vyčarí úsmev na nejednej tvári," opisuje herec.

Hra Povstanie vznikla s pomocou popredných slovenských a českých dramatikov, prozaikov i publicistov.

"Pohľad na povstanie je v tejto hre kontroverzný. Človek naráža na komerčné ponímanie a na nový spôsob prejavu divadelníctva," priznáva Sadílek.

Svoju náročnosť si vyžiadala i príprava scény. "Chceli sme dostať repliku pamätníka SNP na javisko. Podarilo sa, pôsobí autenticky," odtajuje dramaturgička Zuzana Šajgalíková.

Učenie mladých

Mladá generácia už o povstaní veľa nevie. Starších kolegov preto teší, keď sa i mladí herci a tiež diváci čo-to vďaka inscenácii priučia.

"S Kubom sme boli dobrí partneri. On bol najmladší a ja najstarší," smeje sa Sadílek.

"Vytráca sa to, nás zaujímajú iné hodnoty a mladí majú to svoje. Som rád, keď sa ale niekto zaujíma i o to, čo bolo," uzatvára herec.

Zdielať na

Najčítanejšie