Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Luxus vs stany. Festival v Karlových varoch je o kontrastoch
Zdielať na

Luxus vs stany. Festival v Karlových varoch je o kontrastoch

Na jednej strane luxusné až snobské večierky, kam sa dostanete len na špeciálne VIP akreditácie, na strane druhej bežní ľudia s batôžkami, ktorí len majú radi film. To je kontrast, ktorý je možné vidieť snáď len na jedinom svetovom filmovom festivale - v Karlových Varoch.

Celebrity prichádzajú na luxusných autách, chodia po červenom koberci, po večeroch pijú najdrahšie šampanské, jedia vybrané jedlá. Mnohí sa do kina ani nedostanú, prišli sa iba zabaviť na večierky, ktoré sú prístupné len vyvoleným.

"Prvýkrát si to naplno užívam," hovorí herečka Vica Krekes. Jej kolegyňa Anka Šišková ide na festival najmä za kamarátmi. Aj herečka Iva Janžurová má podobné dôvody. "Stretnem tu ľudí, ktorých som dlho nevidel," hovorí. Herec Jiří Macháček naopak tvrdí, že na párty nikdy nebol. "Obyčajne zájdem do kina, pozriem si nejaký film. Potom si ľahnem na izbu a rozmýšľam nad ním," hovorí.

V kontraste k tomuto svetu je stanové mestečko. Vstáva sa tu o siedmej ráno, na raňajky sú rožky a káva. Návštevníci sa ponáhľajú do mesta, o ôsmej sú už pred pokladňami s lístkami dlhé rady. Fanúšikovia stíhajú aj päť predstavení denne.

Pozrite si reportáž z festivalu v Karlových varoch:

Dva rôzne svety, ten nablýskaný, a potom ten obyčajný, fanúšikovský. Festival v Karlových varoch si ako jeden z posledných udržiava oba tábory. Na ulici môžete stretnúť hollywoodske hviezdy, naopak vedľa obyčajného človeka sa v kine posadí známy režisér, herec či spevák. A presne toto robí z kúpeľného mesta výnimočný sviatok filmu.

Súvisiace články

Najčítanejšie