Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Tatko legendárnej Dolly Ian Wilmut oslávi sedemdesiatiny!
Zdielať na

Tatko legendárnej Dolly Ian Wilmut oslávi sedemdesiatiny!

Zdroj: ISIFA

V roku 1997 svet obletela fotografia na prvý pohľad obyčajnej ovce. Spôsobila ale senzáciu svetového rozmeru! Ovca Dolly bola prvým klonovaným zvieraťom. Experiment urobil vedecký tím pod taktovkou priekopníka v klonovaní Iana Wilmuta. Ten v pondelok oslávi sedem krížikov.

Ovca Dolly vznikla metódou nukleárneho transferu - z vajíčka jednej ovce odstránili jadro, ktoré vedci nahradili jadrom bunky z vemena inej ovce. Pravdepodobnosť úspechu bola veľmi nízka. Preto pod vedením Iana Wilmuta a Keitha Campbella splynulo dvestosedemdesiatsedem párov buniek, z ktorých sa vyvinulo dvadsaťdeväť vyhovujúcich embryí.

Vedci ich implantovali do materníc trinástich oviec, aby sa nakoniec narodilo len jedno jediné mláďa. Dali mu meno Dolly. Bleskovo sa stalo najväčšou celebritou. Dožila sa ale len polovičného veku oviec. V roku 2003 ju utratili, pretože mala pľúcnu infekciu.

Vedec Wilmut

Ian Wilmut sa narodil 7. júla 1944 v Hampton Lucy vo Veľkej Británii. Pôvodne chcel pôsobiť v námorníctve, ale pre problémy s očami sa mu to nepodarilo. Už ako chlapec pomáhal na rodinnej farme.

Vyštudoval poľnohospodársku fakultu na univerzite v Nottinghame. Poznatky si doplnil aj na Cambridge a začal sa venovať vedeckej práci. V roku 1996 vstúpil do histórie, keď sa mu podarilo naklonovať prvého savca z bunky dospelého jedinca.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie