Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zomrel známy český herec Otakar Brousek (†89)
Zdielať na
Showbiznis

Zomrel známy český herec Otakar Brousek (†89)

Zdroj: ISIFA

V piatok ráno zomrel dlhoročný člen pražského Divadla na Vinohradoch Otakar Brousek. 89-ročný herec zomrel v jednej z pražských nemocník po dlhej chorobe.


Správu potvrdil prezident Hereckej asociácie Jiří Hromada. Asociácia v roku 2004 ocenila jeho celoživotné majstrovstvo v činohre cenou Thálie. Brousek bol služobne najstarší v súbore vinohradského divadla. Nastúpil do neho po pôsobení u ochotníkov a potom v divadle v Kladne, kam bol prijatý ako herec inspicient. Od roku 1946 bol členom Štúdia Národného divadla, kde sledoval pri práci výkvet českého herectva.

"Hral som s ním, režíroval som ho. Bol to jeden z bardov neuveriteľnej generácie, ktorá aj počas normalizácie aspoň herecky povzniesla vinohradskú scénu do výšin, ktoré často presiahli aj Národné divadlo. Správal sa vždy profesionálne, aj keď ho režíroval mladý začiatočník ako ja. Je to veľká strata, i keď sa dožil požehnaného veku," uviedol bývalý kolega Martin Stropnický.

Na Vinohradoch sedel od roku 1959 cez štyri desaťročia v rovnakej šatni a na rovnakom mieste. Na javisku vytvoril viac ako 120 rolí klasického aj súčastného repertoáru svetových dramatikov aj českých autorov. Napríklad v inscenáciách Hon na čarodejnice, Július Ceasar, Kráľ Krysa, Maryša alebo Tartuffe.

Jeho filmografia má okolo 40 titulov vo filmoch psychologických, kriminálnych aj historických. Hrával vysokoškolsky vzdelaného muža, historické osobnosti i dôstojníkov, napríklad v tituloch Anjelská tvár, Svatby pana Voka, Můj brácha má prima bráchu či FL Vek.

Od roku 1946 spolupracoval s rozhlasom a neskôr aj s televíziou. Jeho typický zvučný hlas a precízne dikcie našli uplatnenie predovšetkým v recitačnom umení a dabingu, za ktorý získal v roku 1996 Cenu Františka Filipovského za celoživotné majstrovstvo.

Osudy svojej rodiny spísal v knihe z roku 2002 Otakar Brousek o sebe ... sága rodu Scrimgeoura. Scrimgeourov portrét priblížila aj kniha Nekončiace potlesk aneb Galéria nezabudnuteľných od publicistu Davida lankom.

Otakar Brousek st. sa narodil 28. septembra 1924. Venoval sa divadlu, no na konte má aj množstvo filmových či seriálových úloh. Účinkoval v snímkach ako Malý partyzán (1950), Florenc 13,30 (1957), Zde jsou lvi (1958), Ošklivá slečna (1959), Dařbuján a Pandrhola (1959), Spanilá jazda (1963), Svatby pana Voka (1970), Člověk proti zkáze (1989), Báječná léta pod psa (1977) či Anjelská tvár (2002). Známy je aj vďaka kultivovanému prejavu a typickému hlasu. Syn Otakar Brousek ml., dcéra Jaroslava Brousková a vnuk Ondřej Brousek sa tiež venujú herectvu.

TopStar Magazín v televízii JOJ. Každý pracovný deň o 16:25!

Zdroj: topstar.sk, ČTK, SITA

Zdielať na

Najčítanejšie