Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zomrela hviezda Hitchcockových filmov Joan Fontaine (†96)
Zdielať na
Showbiznis

Zomrela hviezda Hitchcockových filmov Joan Fontaine (†96)

Filmový svet prišiel o ďalšiu legendu! Oscarová herečka Joan Fontaine, ktorá sa preslávila hlavne vo filmoch Alfreda Hitchcocka, zomrela v nedeľu vo svojom dome v USA.

Vo veku 96 rokov zomrela v nedeľu britská herečka Joan Fontaine. Rodáčka z Tokia skonala prirodzenou smrťou vo svojom dome v kalifornskom meste Carmel-by-the-Sea. Scottovi Feinbergovi z magazínu The Hollywood Reporter to potvrdila jej asistentka Susan Pfeiffer. Joan Fontaine bola mladšou sestrou 97-ročnej dvojnásobnej držiteľky Oscara Olivie de Havilland.

Joan Fontaine sa preslávila v štyridsiatych rokoch vďaka filmom režiséra Alfreda Hitchcocka. Už hneď prvá spolupráca s legendárnym majstrom napätia, adaptácia románu Rebecca (1940) anglickej autorky Daphne du Maurier jej v roku 1941 vyniesla nomináciu na Oscara za hlavnú rolu.

V nasledujúcom roku už cenu americkej Akadémie filmových umení a vied získala za hlavnú rolu v ďalšom Hitchcockovom filme, mysterióznom trileri Podozrenie (1941). Tretiu oscarovú nomináciu si vyslúžila v roku 1944 za hlavnú úlohu v hudobnom romantickom filme Verná milenka (1943).

Zahrala si aj v romantickej dráme Jana Eyrová (1943) podľa rovnomenného románu Charlotte Brontëovej a v mnohých ďalších filmoch.

Joan de Beauvoir de Havilland sa narodila 22. októbra 1917 britským rodičom v Tokiu. Jej otec bol špecialista na patentové právo a v Japonsku mal úspešnú prax, no jeho manželka Lilian, matka Joan a Olivie sa rozhodla v súvislosti so zdravotnými problémami oboch dievčat presťahovať do Kalifornie a tam ich viedla k herectvu.

Zatiaľ čo de Havilland sa venovala hraniu, Fontaine sa vrátila za otcom do Tokia, kde navštevovala americkú školu. Po rozvode rodičov sa ako 17-ročná vrátila do Kalifornie. Jej sestra už v tom čase zaznamenávala úspechy ako herečka, ona sa pridala k divadelnej skupine a presťahovala sa do Los Angeles.

Pod menom Joan Burfield sa objavila v romantickej komédii Ženy a milenky (1935). Neskôr si s cieľom odlíšiť sa od sestry zmenila priezvisko na Fontaine. Nasledovalo niekoľko menších úloh a napokon spomínaná hlavná rola v Hitchcockovej Rebecce.

Zdroj: topstar.sk/SITA

Zdielať na

Najčítanejšie