Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kameraman storočia Dodo Šimončič má 70! Toto vytvoril...
Zdielať na
Showbiznis

Kameraman storočia Dodo Šimončič má 70! Toto vytvoril...

Chcel byť architektom, ale na školu ho neprijali. Odišiel pracovať do televízie. Najprv ako osvetľovač. Nakoniec ho "filmárčina" uchvátila tak, že sa ju rozhodol vyštudovať na pražskej Filmovej akadémii múzických umení. Kameraman Dodo Šimončič v týchto dňoch oslavuje 70-tku. A zažil toho viac, ako dosť. Pozrite sa...

Aj keď možno nepoznáte jeho tvár, viete, ako sa vie pozerať. Pozerať cez hľadáčik kamery a ukázať nám tie najkrajšie zábery. Napríklad v rozprávkovej Perinbabe či v nekonečne smutnom príbehu o židovskej rodine Všichni moji blízcí.

"Kamera je vždy len v úzadí. Pritom ten kameraman, keď je šikovný, tak urobí nádherné veci a koľkokrát zachráni režiséra," hovorí Dodo Šimončič.

Na spoluprácu s Dodom s láskou spomína aj herečka Hana Gregorová.

"Bol tam ešte Julo Satinský, Elo Romančík. Šli sme sa večer kúpať do termálneho kúpaliska, to bolo zavreté. Nahí, že sa budeme hrať na doktora. Som rýchlo vybehla von z toho bazénu, vzala som im šaty a oni museli nahí prejsť až do hotela," spomenula jednu z množstva príhod z filmovačky.

Šimončič, ktorý je v súčasnosti hlavným kameramanom televízie JOJ, nakrútil aj film, ktorý sa zapísal do zlatého fondu slovenskej kinematografie - Slávnosť v botanickej záhrade. Ale treba spomenúť aj jeho Petrolejové lampy, Soľ nad zlato či Ľalie poľné.

Cien má na konte oveľa viac. Okrem iného je aj slovenským kameramanom 20. storočia.

Zdroj: Veronika Tóthová, Pavol Čertík

Zdielať na

Pre ženu

Najčítanejšie