Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Thomas Kamenár (34): Prečo sme utiekli do Rakúska...
Zdielať na
Showbiznis

Thomas Kamenár (34): Prečo sme utiekli do Rakúska...

"Naši slovenskí vodohospodári prekročili plán dodávky vody o 130 %. Hurá, hurá." Toto približne v roku 1980 počul Stano Kamenár, keď 1. mája stál v Banskej Bystrici v Dolnej ulici. Toto ho presvedčilo o tom, že vtedajšie Československo musí opustiť.

On si však na to, aké to bolo, ešte aj dnes dobre pamätá. "Školy sa stavali 10-15 rokov, v obchodoch nebolo nič dosť, organizácie práce bola zlá." A tak sa spolu s rodinou vybrali na lyžovačku do Juhoslávie, z ktorej sa už nikdy nevrátili.

"Mal som nasmerované do Kanady, kde som mala rodinu," hovorí ďalej. No všetko dopadlo napokon inak. Stano s manželkou a dvoma malými chlapcami získali politický azyl a udomácnili sa v Rakúsku. Tomáš mal vtedy iba dva roky.

"My sme najprv žili v Innsbrucku," hovorí Thomas Kamenár. "Každé dieťa v Tirolsku vie najskôr lyžovať a až potom chodiť," hovorí Thomasov brat Maximilián.

A vraj je to tak aj s Tomášom a Maxom. Dobrý lyžiarsky základ mali už z Martinských holí, kde po prvý krát stáli na lyžiach, skôr ako odišli do Rakúska. "To, že sme sa narodili na Slovensku - to nás definitívne ovplyvnilo v našich životoch," hovorí ďalej Max.

Možno aj preto sa postupne rozhodli vrátiť čo možno najbližšie k rodnej krajine. Otec Stano tu začal podnikať a žije v Hainburgu, synovia si zariadili svoje životy v neďalekej Viedni. "Možno raz bude Bratislava a Viedeň jedno mesto," dodáva na záver Maximilián.

TopStar Magazín v televízii WAU. Každý pracovný deň o 20:00!

zdroj: topstar.sk/Alexandra Hinková

Zdielať na

Najčítanejšie