Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ceny Panta Rhei Awards. Najlepšia je Táňa Keleová Vasilková (48)
Zdielať na
Showbiznis

Ceny Panta Rhei Awards. Najlepšia je Táňa Keleová Vasilková (48)

Stovky listov papiera, desiatky príbehov a zaslúžené prvenstvá. Najúspešnejší a najpredávanejší autori kníh opäť dokázali, čitateľ ešte nevyhynul. Knižný Oscar sa na udeľovaní Panta Rhei Awards odovzdával až v siedmich kategóriách.

Najväčšia sieť kníhkupectiev na Slovensku po štvrtýkrát ocenila najpredávanejšie knihy v Panta Rhei a najúspešnejších autorov za uplynulý rok. Slávnostným galavečerom Panta Rhei Awards 2012 v bratislavskom hoteli Double Tree by Hilton uzavrela aktuálny mesiac knihy a oslávila 21. výročie založenia.

Večer sa tak niesol v duchu čísla jeden a prvenstiev. O rozdelení cien v siedmich kategóriách rozhodol čitateľský vkus. Jednotkou medzi slovenskými autorkami za rok 2012 sa stala Táňa Keleová-Vasilková, ktorá obhájila prvenstvo vo svojej kategórii. Minuloročné víťazstvo si zopakoval aj Dominik Dán, ktorému patrí titul pre najúspešnejšieho slovenského autora.

Najpredávanejšou českou autorkou na Slovensku sa stala po štvrtýkrát za sebou Halina Pawlowská. "Som rada, ja rada dostávam ceny, som vždy nadšená a mám pocit, že to čo robím, má trošku cenu. A ešte som rada, že ma tie čitateľky čítajú a že im to niečo hovorí," komentovala ocenenie spisovateľka, scenáristka, moderátorka a glosátorka.

Za rok 2012 si zo Slovenska premiérovo odnáša knižného "Oscara" známy šéfkuchár a kulinársky kritik Zdeněk Pohlreich ako najpredávanejší český autor na slovenskom knižnom trhu. "Pre mňa je to totálne prekvapenie, mne by v živote nenapadlo, že takúto cenu môžem získať," povedal Zdeněk Pohlreich a priznal, že ocenenie preňho veľa znamená. "Pretože uspieť v niečom, čo človek veľmi nevie, ako ja neviem veľmi asi dobre písať, si myslím, tak to je hrozne zaujímavé a som rád, že sa to stalo," doplnil známy šéfkuchár a kulinársky kritik.

Ocenenie v kategórii prekladová kniha roka získal titul 50 odtieňov sivej, "strhujúci erotický román o temných túžbach v každom z nás" z pera E. L. James. Bestsellerom v kategórii detských kníh sa opäť stal Môj macík od Márie Rázusovej-Martákovej.

Titul absolútneho víťaza v prestížnej kategórii Slovenská kniha roka 2012 získala Táňa Keleová-Vasilková a kniha Tá druhá. "Je to úžasná šikulka, pretože vyšla v novembri minulého roka a získala za minulý rok ocenenie, šokovalo ma to," uviedla pri preberaní ceny úspešná autorka, ktorá minulý rok prekročila jeden milión predaných kníh.

Víťazi si opäť prevzali ocenenia v podobe sklených plastík výtvarníčky Gordany Turuk. Tohtoročným slovenským knižným "Oscarom" sprevádzal moderátor Martin "Pyco" Rausch a o hudobné spestrenie galavečera sa postaral Rozhlasový Big-Band Gustáva Broma pod vedením Vlada Valoviča.

Panta Rhei Awards začalo svoju históriu písať v roku 2010, keď sa počas galavečera odovzdávali ocenenia autorom a knihám podľa čitateľskej popularity za rok 2009. Sú to ocenenia, o ktorých rozhodujú čitatelia kníh.

TopStar Magazín v televízii WAU. Štarujeme 15. apríla o 20:00!

Zdroj: TASR

Zdielať na

Pre ženu

Najčítanejšie