Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Irán zúri, režisér Ben Affleck (40) v ohrození
Zdielať na
Showbiznis

Irán zúri, režisér Ben Affleck (40) v ohrození

Predstavitelia Iránu chcú zažalovať Hollywood. Dôvodom je triler Argo (2012), ktorý na februárovom udeľovaní cien americkej Akadémie filmových umení a vied získal Oscara v kategórii Najlepší film. Snímka podľa nich nereálne zobrazila ich krajinu, a preto sa rozhodli podniknúť právne kroky.

Rozhodnutie prišlo po tom, čo si skupina politikov a kritikov pozrela snímku na neverejnej projekcii v Teheráne. Film pritom kritizovali už vo februári, keď ho označili za antiiránsku propagandu.

Na pomoc si podľa denníka Shargh prizvali francúzsku právničku Isabelle Coutant-Peyre, ktorá preskúma možnosti podania žaloby.

Táto právnička v minulosti zastupovala napríklad venezuelského ultraľavicového teroristu Ramíreza Sáncheza, známeho ako Šakal. Ten si v Paríži odpykáva doživotný trest za vraždu dvoch policajtov.

Snímka Argo je inšpirovaná skutočnou záchrannou akciou CIA z roku 1979, ktorej cieľom bolo dostať z Teheránu šesticu amerických diplomatov tak, že predstierali prípravy na nakrúcanie filmu.

Režíroval a spoluprodukoval ju Ben Affleck, ktorý stvárnil aj hlavnú postavu, agenta CIA Tonyho Mendeza. Film získal na 85. ročníku udeľovania Oscarov celkovo tri ceny.

TopStar Magazín v televízii WAU. Štarujeme 15. apríla o 20:00!

Zdroj: mol, SITA, HR

Zdielať na

Najčítanejšie