Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Umelkyňa Ľubica Selecká. Američanov zaujala svojimi mozaikami
Zdielať na
Showbiznis

Umelkyňa Ľubica Selecká. Američanov zaujala svojimi mozaikami

Presadiť sa ako umelec v Spojených štátoch je naozaj veľké umenie. Usilujú sa o to aj známi speváci zo Slovenska. Ich nahrávky si však v Amerike vypočuje iba zopár ľudí. Mohlo by sa teda zdať, že najväčšiu šancu na úspech majú azda len naši hokejisti. Tento mýtus však najnovšie rúca doteraz neznáma Slovenka. I keď so sebou nestrháva masy, v odborných kruhoch ju Američania uznávajú.

Ľubica Selecká vytvorila unikátnu mozaiku v jednom z parkov neďaleko Los Angeles. Vzbudila záujem nielen tunajších médií, ale aj odborníkov z fachu. Ona sama ju však chcela ukázať najmä rodičom. Žiaľ, vidieť ju bude môcť už iba jej mama.

"Môj otec zomrel tento víkend, je mi to ľúto, chcela som, aby to videli obaja, ale verím, že to bude vidieť aj tak," hovorí Ľubica Selecká. Na mozaike pracovala celý rok. No nie je to jediné jej dielo v Spojených štátoch. V Dana Point pri Pacifiku vytvorila loď, na ktorej našla miesto pre príbuzných zo Slovenska.

Loď pozostáva z tisícov drobných kúskov. Najradšej má diela, ktoré sú pre verejnosť. Pracuje na mozaikách, vytvára však aj veci zo skla či granitu. "Sme hrdí, že tu máme Slovenku, ktorá nás takto reprezentuje," uviedol Daniel Országh, konzul v Los Angeles.

Príbuzných Ľubica nevidela už dvanásť rokov. Jej najbližší plán je však jasný. "Momentálne sa zameriavam ísť na Slovensko, to je môj projekt," dodáva Selecká. Po návrate do Spojených štátov plná inšpirácie chce pokračovať vo svojej práci. Aj vďaka nej teda nájdete kus Slovenska i v Amerike.

TopStar Magazín v televízii WAU. Štarujeme 15. apríla o 20:00!

Zdroj: Marek Gabonay

Zdielať na

Pre ženu

Najčítanejšie