Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Maleniciach pochovali českú herečku Jiřinu Jiráskovú (†81)
Zdielať na
Showbiznis

V Maleniciach pochovali českú herečku Jiřinu Jiráskovú (†81)

Zdroj: ISIFA

Ľudia z celého Česka sa rozlúčili v sobotu predpoludním v obci Malenice s legendárnou herečkou Jiřinou Jiráskovou. Medzi smútočnými hosťami nechýbali ani režisér Zdeněk Troška či obyvateľka dediny Božena Svítivá. Herečka zomrela 7. januára vo veku 81 rokov.

Práve Božena Svítivá si do opatery zobrala herečkinho milovaného buldočka Amálku. Od domu, kde dlhoročná riaditeľka pražského Divadla na Vinohradoch rada odpočívala a trávila svoj voľný čas, sa vydal pohrebný voz s rakvou a vencami, kapela a asi 300 ľudí smerom ku kostolu. Približne polovicu sprievodu tvorili obyvatelia juhočeskej obce, prišli aj mnohí Jiřinini kolegovia.

V priebehu zádušnej omše prehovoril aj dlhoročný priateľ herečky Jiří Strach, ktorý zaplnenému kostolu na cintoríne prečítal pasáž z biblie. Podľa herečkinho priania bola rakva uložená do rovnakého hrobu, do ktorého pred 19 rokmi pochovali jej životného partnera Zdeňka Podskalského. Spoločne s nimi je v ňom tiež urna s pozostatkami matky Jiřiny Jiráskovej.

Väčšina smútočných hostí k rakve položila jej obľúbené žlté ruže. "Som rád, že rozlúčka s Jiřinou bola dôstojná," povedal režisér Zdeněk Troška, ktorý Jiráskovú obsadil do svojej trilógie Slnko, seno...

So zosnulou herečkou sa v piatok 11. januára rozlúčila jej rodina, priatelia i kolegovia. Nasledujúci pondelok sa konala v pražskom Týnskom chráme na Staromestskom námestí zádušná omša, po ktorej zaspievala aj Lucie Bílá.

Jiřina Jirásková účinkovala v desiatkach filmov  - Na kometě (1970), Ako svet prichádza o básnikov (1982), Sestřičky (1983) či v spomenutej trilógii Slnko, seno... Je držiteľkou Ceny Thálie za celoživotné dielo (1998) a Vyznamenania za zásluhy (2006). V roku 2009 ju uviedli do Siene slávy TýTý.

TopStar Magazín v televízii WAU. Každý pracovný deň o 20:00!

Zdroj: SITA

Zdielať na

Najčítanejšie