Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Boj o Oscarov začína. Dominuje Steven Spielberg (66)
Zdielať na
Showbiznis

Boj o Oscarov začína. Dominuje Steven Spielberg (66)

Zdroj: ISIFA

Nominácie na najprestížnejšie filmové ceny sú už známe. Väčšina z nich bola všeobecne očakávaná, no nájdu sa aj prekvapenia a dokonca aj dva rekordy. O Oskara budú medzi sebou bojovať najstaršia a najmladšia nominovaná herečka v histórii udeľovania cien.

Najväčšími tohtoročnými favoritmi sú režiséri Steven Spielberg a Ang Lee. Spielbergov Lincoln má až 12 nominácií a Leeho film Pí a jeho život len o jednu menej. "Kritici boli najskôr ticho. Až začiatkom tohto roku začali prichádzať nominácie, medzi nimi aj Zlatý glóbus a Oskary, je to úžasné," myslí si režisér Ang Lee.

8 nominácií si odniesli filmy Bedári a Terapia láskou. Až sedem sošiek si môže odniesť nový réžijný debut Bena Afflecka – Argo. 5 nominácií má nový Tarantinov počin Divoký Django, minuloročná bondovka Skyfall. 3 nominácie si odniesol aj dlhoočakávaný 1. diel Hobita. Pre režiséra Petra Jacksona bolo toto číslo sklamaním, keďže posledný diel pána prsteňov si odniesol až 11 sošiek.

Za najlepší mužský herecký výkon bojujú zvučné mená: Hugh Jackman, Bradly Cooper, Denzel Washington, Daniel Day Lewis, Joaquin Phoenix. Ženské nominácie majú 2 rekordy. Nominovaná je najstaršia herečka v histórii Emmanuelle Riva za francuysky  film Láska a najmladšia herečka v histórii za film Divoké stvorenia južných krajín.

Prestížne odovzdávanie zlatých sošiek sa bude konať 24. februára. V predvečer tejto slávnosti budú udelené Zlaté maliny – ceny za najhoršie filmy a herecké výkony. V nomináciách tento rok nájdeme filmy  Súmrak - Úsvit 2. časť, Bojová loď a Môj otec je šialenec.

TopStar Magazín v televízii WAU. Každý pracovný deň o 20:00!

Zdroj: Jana Koudelová

Zdielať na

Najčítanejšie