Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zomrela herečka Jiřina Jirásková (†81)
Zdielať na
Showbiznis

Zomrela herečka Jiřina Jirásková (†81)

Česká kinematografia prišla o ďalšiu veľkú osobnosť. Po vlaňajšom úmrtí obľúbeného Radka Brzobohatého dnes poobede zomrela známa herečka Jiřina Jirásková. Úmrtie ešte oficiálne nepotvrdili, ako však informuje český portál blesk.cz, v jej dome pre smrť 81-ročnej ženy zasahovali záchranári a policajti.

Herečka naposledy vydýchla vo svojom dome v pražských Vinohradoch. S touto časťou Prahy bol spojený celý jej herecký život, keďže od roku 1951 bola členkou Divadla na Vinohradoch. V polovici 90. rokov dokonca stála na čele tejto poprednej pražskej scény.

To, že obľúbenú herečku opúšťajú sily, bolo známe už dávnejšie. Aj ona sama koncom minulého roka priznala, že stratila chuť žiť.  "Chcem si dať lieky na spanie a neprebudiť sa. Koľko si ich mám vziať?" povedala Jirásková svojmu kamarátovi, bývalému riaditeľovi divadla Jindřichovi Gregorinimu. Na zdraví herečky sa podpísali operačné zákroky a narkózy, ktoré podstúpila v ostatných piatich rokoch. 

Do srdca divákov sa Jirásková zapísala viac ako stovkou divadelných a desiatkami filmových a televíznych rolí, od energických či distingvovaných dám z lepšej spoločnosti až k svojráznym komediálnym postavám. Zaujímavá a inteligentná tvár, výrazné oči, perfektná herecká technika aj prejav a v neposlednom rade taktiež jej povestný humor, to boli atribúty, ktoré Jiřine Jiráskovej pomáhali v jej osobitom herectve. S presne dávkovanou intelektuálnou iróniou, ale tiež hlbokých ľudských citov, noblesy a groteskných kreácii boli jej postavy vždy reálne a pravdivé, bolo pritom jedno, či hrala panovníčky, alebo obyčajné ženy.

Jedna z najvýznamnejších predstaviteliek českej povojnovej hereckej generácie účinkovala v desiatkach filmov, napríklad Na kometě (1970), Ako svet prichádza o básnikov (1982) či v trilógii Slnko, seno... Jirásková je držiteľkou Ceny Thálie za celoživotné dielo (1998) a Vyznamenania za zásluhy (2006).

TopStar Magazín v televízii WAU. Každý pracovný deň o 20:00!

Zdroj: Blesk, SITA, ČTK




Zdielať na

Najčítanejšie