Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Gérard Depardieu (64) dostal od Putina ruské občianstvo
Zdielať na
Showbiznis

Gérard Depardieu (64) dostal od Putina ruské občianstvo

Zdroj: ISIFA

Francúzsky herec Gérard Depardieu, ktorý hrozí, že pre rastúce dane pre najväčších boháčov vo Francúzsku vráti pas, dostal ruské občianstvo. A to priamo od ruského prezidenta. "Vladimír Putin podpísal dekrét o udelení občianstva Ruskej federácie francúzskemu hercovi Gérardovi Depardieuovi," oznámil Kremeľ na svojej webovej stránke. Prezident podľa dekrétu v súlade s ústavou vyhovel hercovej žiadosti.

Herec sa akýchkoľvek vyjadrení o tom, či ruskú ponuku prijal, zdržal. Umelec sa už skôr nechal počuť, že je "naozajstný Európan" a "občan sveta". Francúzsko umožňuje svojim občanom mať dvojité štátne občianstvo, takže získanie občianstva inej krajiny neznamená automatický zánik francúzskeho občianstva. Naopak, vzdať sa ho, môže občan Francúzska až potom, čo získal iné štátne občianstvo. Podľa francúzskych zákonov nie je možné niekoho nechať bez občianstva.

Putin už minulý mesiac ponúkol hviezde strieborného plátna ruský pas, pokiaľ si to Depardieu bude priať. Reagoval tak na správy, podľa ktorých herec, ktorý sa pre danie rozhádal s francúzskou vládou, uvažuje o novom občianstve.

Vo francúzsku vláda socialistického prezidenta Francoisa Hollanda splnila predvolebný sľub a zaviedla 75-percentnú daň z príjmu presahujúceho milión eur ročne. Niektorí bohatí Francúzi sa následne nato rozhodli odísť z krajiny.

Depardieu si po zavedení "milionárskej dane" kúpil dom v belgickej obci Nechin testne pri hraniciach s Francúzskom a prihlásil sa tam aj k trvalému pobytu. V tejto krajine je v jeho príjmovej skupine daň 50 percent. V Rusku sa však platí z príjmov len 13 percent a táto rovná daň platí pre všetkých.

"Pokiaľ Gérard chce povolenie na pobyt či ruský pas, tak je to vybavená vec a to kladne," odpovedal Putin 20. decembra na tlačovej konferencii na otázku, čo si myslí o rozhodnutí Depardieuho vrátiť úradom francúzsky pas a odísť z krajiny. Taktiež belgický minister zahraničia Didier Reynders začiatkom týždňa uistili hercov a ďalších bohatých Francúzov, že Belgicko ich všetkých uvíta s otvorenou náručou.

Herca rozhorčili taktiež výroky francúzskeho premiéra Jeana-Marka Ayraulta, že Depardieuov odchod pre nižšie dane je "dosť úbohý". Všetci ho majú radi ako herca, ale "platiť dane je aktom solidarity, je to vlastenecký čin," prehlásil Ayrult. "Kto ste, aby ste ma takto súdili?" ohradil sa herec v nedeľníku Joudnal du Dimanche.

Francúzska ústavná rada, plniaca úlohu ústavného súdu, sa síce proti 75-percentnej dani postavila, Depardieu však uviedol, že to nič nezmení na jeho rozhodnutí presťahovať sa do Belgicka.

Putin v decembrovom posolstve o stave krajiny síce prisľúbil zachovať doterajšiu rovnú daň z príjmu, ale aj zaviesť daň z prepychu. Tá by mala platiť pri nákupe luxusných nehnuteľností či automobilov.

Nie všetci Rusi sú z "nového krajana" nadšení. "Z čoho sa radovať? Že bude platiť dane do ruskej pokladne? To predsa neznamená, že je ruský vlastenec," prehlásil režisér Vladimír Meňšov. V jeho filme Závisť bohov si Depardieu zahral. Režisér Stanislav Govoruchin, ktorý minulý rok viedol Putinov volebný štáb, sa vyjadril ešte drsnejšie: "Pribudol ďalší opilec. Neznášam poklonkovanie cudzincom. Je to škandál!"

TopStar Magazín v televízii WAU. Každý pracovný deň o 20:00!

ZDROJ: ČTK, TV JOJ/Silvia Mabena

Zdielať na

Pre ženu

Najčítanejšie