Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
O zlatú sošku Oscar sa uchádza takmer 300 filmov
Zdielať na
Showbiznis

O zlatú sošku Oscar sa uchádza takmer 300 filmov

Zdroj: ISIFA

O prestížnu cenu americkej filmovej akadémie Oscar zabojuje takmer 300 filmov. Ktoré sa dostanú do užšieho výberu a budú na Oscara aj nominované, sa bude rozhodovať počas nasledujúcich troch týždňov. Nominácie ohlásia v januári a ktorý film sošku dostane sa dozvieme koncom februára.

O nominácie v 85. ročníku udeľovania Oscarov v kategórii Najlepší film sa uchádza 282 celovečerných snímok. Aby sa snímky mohli v aktuálnom ročníku zapojiť do boja o Oscara, musia do 31. decembra splniť podmienku minimálne sedemdňového premietania v komerčnom kine v losangeleskom okrese. Podľa pravidiel Akadémie to musia byť filmy dlhšie ako 40 minút, ktoré premietajú v kinách z 35-milimetrového alebo 70-milimetrového filmu, prípadne v zodpovedajúcom digitálnom formáte.

Medzi 282 filmov sa dostali všetky snímky, ktoré sú nominované na Zlatý glóbus v kategóriách Najlepší film - komédia alebo muzikál a Najlepší film - dráma, teda Argo, Divoký Django, Lincoln, Pí a jeho život, Zero Dark Thirty, Báječný hotel Marigold, Bedári, Až vyjde mesiac, Lososy v Jemene a Silver Linings Playbook. Nechýba tam ani Láska režiséra a scenáristu Michaela Hanekeho, ktorá je zároveň rakúskym národným kandidátom na Oscara, dráma The Master inšpirovaná začiatkami scientológie alebo dráma s prvkami fantasy Divoké stvorenia južných krajín, ktorá ešte tento rok zvíťazila na Medzinárodnom filmovom festivale Sundance.

Hlasovanie o nomináciách v 85. ročníku Oscarov odštartuje v pondelok 17. decembra. Do rozhodovacieho procesu sa zapojí 5 856 členov Akadémie. Hlasovať budú môcť do 3. januára, po tomto termíne to už nebude možné. Nominácie vyhlásia vo štvrtok 10. januára v Samuel Goldwyn Theater. Udeľovanie Oscarov, ktoré bude moderovať herec, režisér, scenárista a producent Seth MacFarlane, sa uskutoční 24. februára v hollywoodskom Dolby Theatre. Režisérom priameho prenosu bude po tretí raz za sebou Don Mischer. Priamy prenos budú naživo vysielať vo viac než 225 krajinách po celom svete.

TopStar Magazín v televízii WAU. Každý pracovný deň o 20:00!

Zdroj: Sita

Zdielať na

Najčítanejšie