Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Fotograf Joe Klamar (47). Slovák, čo šéfuje Francúzom
Zdielať na
Showbiznis

Fotograf Joe Klamar (47). Slovák, čo šéfuje Francúzom

Roznášanie pizze, novín či umývanie áut. Aj toto sú začiatky slovenského fotografa Jozefa Klamára, ktorý bude počas dvoch mesiacov vystavovať svoje fotky na výstave Galérie mesta Bratislava v Mirbachovom paláci. Dnes inak šéfuje v regionálnej pobočke prestížnej francúzskej agentúry AFP.

Pochádza z Liptova a jeho prvé fotky vznikali v lyžiarskom stredisku v Jasnej. Neskôr jeho práca pokračovala v zahraničí, kam emigroval cez vtedajšiu Juhosláviu a dá sa povedať, že aj vďaka tomu sa zoznámil so svojou budúcou manželkou.

Pôvodne chcel študovať výtvarnú fotografiu, a preto začal navštevovať školu výtvarného umenia. Dnes fotí prevažne reportážne a agentúrne fotografie, ktoré už uverejnili viaceré svetové denníky. Je dokonca šéffotografom francúzskej agentúry Agence France-Presse pre oblasť strednej Európy.

Momentálne žije a pôsobí v Los Angeles a počas svojej aktívnej kariéry už získal hlavnú cenu Fotografia roka na Czech Press Photo v roku 2009, v USA získal v rokoch 2006 a 2008 ceny v celosvetovej súťaži Fotografia roka.

Od decembra až do konca februára bude výstava fotografií Jozefa Klamára prístupná verejnosti, ktorej chce týmto spôsobom viac priblížiť umenie.

TopStar Magazín v televízii WAU. Každý pracovný deň o 20:00!

Zdroj: topstar, SITA

Zdielať na

Pre ženu

Najčítanejšie