Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Pán a pani Obama Biely dom neopustia, zostávajú
Zdielať na
Showbiznis

Pán a pani Obama Biely dom neopustia, zostávajú

On je vzorom pre demokraciu v Afrike. Ona je módnou ikonou, vždy verne stojacou po jeho boku. Obaja sa stali vôbec prvým politickým párom, ktorý možno označiť za celebritný. A stali sa prvým párom USA. Druhýkrát...

Barack Hussein Obama sa narodil v havajskej metropole Honolulu Keňanovi a Američanke. Aj pre svoje korene ho považujú za veľkú inšpiráciu a dokonca v africkej Ghane muž známy ako reggae DJ Blakk Rasta napísal o ňom pieseň a nakrútil videoklip, v ktorom pred štyrmi rokmi vyjadril Obamovi podporu. Song vystrelil do éteru, stal sa globálne známym a počúvajú ho vraj až doteraz.

Do pozornosti vstúpil už v roku 2004 prelomovým prejavom, v ktorom kritizoval spôsob vedenia vojny v Iraku a hovoril o zmenách v sociálnych a ekonomických prioritách vlády. O 4 roky neskôr vďaka tejto rétorike víťazne vstúpil do Bieleho domu. O rok neskôr mu nórsky Nobelov výbor udelil Nobelovu cenu mieru. K veľkým úspechom sa radí najmä Obamova reforma zdravotníctva, či fungovania finančných trhov. Tromfom bolo aj zabitie teroristu Usámu bin Ládina. Labilný stav ekonomiky trpiacej vysokou nezamestnanosťou však v súčasnosti znížil jeho preferencie.

Barack Obama je ženatý s Michelle Obamovou, obdivovanou po celom svete.  Americký magazín Forbes ju v roku 2010 vyhlásil za najvplyvnejšiu celebritu sveta. Svojou precítenou rečou na zjazde demokratov v Severnej Karolíne si získala srdcia mnohých svojimi vyhláseniami o spoločnom ťažkom živote spred prezidentských rokov:

"Pre Baracka nie sú problémy, ktoré rieši, politické, ale osobné. Pretože vie, čo to znamená, keď je rodina v núdzi. Vie, aké to je chcieť pre svoje deti a vnúčatá lepší život. Barack pozná význam slov ´americký sen´, pretože ho sám žije a chce, aby ten svoj sen žil každý v tejto krajine bez ohľadu na to, kým je, odkiaľ je, ako vyzerá a koho miluje."

Aj napriek škandálu v roku 2010, kedy bulvárne denníky priniesli správu o nie čisto pracovných vzťahoch Baracka s finančnou šéfkou jeho kampane do Senátu Verou Bakerovou, prezidentský pár ustál toto súkromné "zemetrasenie" a prvá dáma USA ako správna agitátorka stojí verne za svojím manželom. Spolu majú dve dcéry Maliu a Sashu.

TopStar Magazín v televízii WAU. Každý pracovný deň o 20:00!

Zdroj: SITA, ČTK, REUTERS, TV JOJ

Zdielať na

Najčítanejšie