Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vojnový fotograf Robert Capa (†40) a jeho videnie pravdy
Zdielať na
Showbiznis

Vojnový fotograf Robert Capa (†40) a jeho videnie pravdy

Zasiahnutý španielsky vojak padajúci k zemi. Jedna zo 100 najlepších fotografií sveta. Vďaka nej sa jeden z najznámenjších a najlepších vojnových fotoreportérov stal slávnym. Bol to Robert Capa. Od 26. októbra si výstavu jeho fotografií môžete pozrieť v Slovenskej národnej galérii.

Robert Capa sa narodil v Budapešti. Jeho matka Julianna Henrietta Berkovits pochádzala z Veľkých Kapušian. Z politických dôvodov skoro svoju vlasť opustil. Prezývku Capa si vymyslel, aby lepšie predal svoje fotografie, kedy sa vydával za slávneho amerického fotografa. Rovnakú fintu využil i v Spojených štátoch, kde predstieral slávneho francúzskeho fotografa.

5. septembra 1936 vznikla jeho najznámejšia fotografia zasiahnutého vojaka, ktorý padá k zemi. Tato fotografia, bola označovaná za naaranžovanú, ale sám Capa podotkol, že: "Nič sa nemusí aranžovať, fotografie už sú jednoducho tam a človek len stlačí spúšť." alebo "pravda je najlepší obraz, najlepšia propaganda".

Capa sa preslávil ďalšími vojnovými fotografiami, veľmi známe sú jeho fotografie z vylodenia v Normandii. V roku 1947 založil agentúru Magnum Photos. V roku 1954 sa vydal fotiť začínajúcu francúzsko-vietnamskú vojnu. Tam žiaľ jeho život končí, keď šliapne na jednu z mín. Jeho fotky sú veľmi emotívne

TopStar Magazín v televízii WAU. Každý pracovný deň o 20:00!

Zdroj: wikipedia

Zdielať na

Najčítanejšie