Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Film Sherlock Holmes skrášlila hudba zo Slovenska
Zdielať na
Showbiznis

Film Sherlock Holmes skrášlila hudba zo Slovenska

Určite aj vás už dostala úžasná hudba, ktorá znie vo filmoch. Veľmi známa je tá z Harryho Pottera od Johna Williamsa, či z Pirátov Karibiku, Gladiátora a Temného rytiera. Tie zložil takisto uznávaný skladateľ Hans Zimmer. Je známy tým, že nahráva hudbu s ľuďmi, ktorí skutočne pochádzajú z rovnakej krajiny, ako filmové postavy.

A predstavte si, že do najnovšieho pokračovania Sherlocka Holmesa vybral hudbu zo Slovenska - konkrétne zo Spiša. Hudobný producent chcel do filmu rómsku skupinu zo Slovenska. Preto oslovil ľudí, ktorí tunajších hudobníkov poznajú. "Tak to je cez toho Tomáša Hrustica, on vlastne mi zavolal, či by sme mali záujem nahrávať filmovú hudbu," hovorí primáš Cigánskych barónov Patrik Žiga.

Keďže súhlasili, svetoznámy hudobný producent Hans Zimmer si prišiel Cigánskych barónov vypočuť do Prakoviec. Zapáčili sa mu improvizačné schopnosti kapely, aj to, že hrajú tradičnú rómsku hudbu, akú hľadal. Preto išli nahrávať do Viedenského štúdia. "Sme tam nahrávali denne 10-12 hodín. My sme nahrávali 2 dni, boli sme tam dokopy 4 dni," pokračuje primáš.

Hudobníkom opísal situáciu, a pustil im filmovú ukážku, k nej mali nahrať hudbu, akú im srdce napíše. Zaujímavosťou je, že teraz už holywoodski hudobníci trénujú takpovediac v kuchyni. "Cvičili sme väčšinou u rodičov. Podľa toho, aká je možnosť, niekedy sme sa aj u Patrika stretli a tak," dodáva kontrabasista Július Žiga.

TopStar Magazín v televízii WAU. Každý pracovný deň o 20:00!

Zdielať na

Pre ženu

Najčítanejšie