Zatiahnuté
14°
Bratislava
Slavomíra
10.10.2024
Karol III. spravil nečakané rozhodnutie! Prerušuje chemoterapiu a ide venovať svoj čas kraľovaniu!
Zdielať na

Karol III. spravil nečakané rozhodnutie! Prerušuje chemoterapiu a ide venovať svoj čas kraľovaniu!

Archívna reportáž

Zdravotný stav britského kráľa Karola III. sa od jeho šokujúceho oznámenia zo začiatku roka, keď priznal trpkú diagnózu rakoviny, stále zlepšuje. Nasvedčuje tomu aj jeho rozhodnutie uskutočniť svoju prvú oficiálnu návštevu Austrálie a ostrova Samoa od jeho nástupu na trón. Počas tohto dôležitého turné ale musí prerušiť svoju liečbu.

​Nielen medzi konzervatívnou časťou britskej monarchie vyvoláva dôstojné zvládanie diagnózy i náročnej liečby kráľa Karola III. veľký rešpekt a obdiv. V januári sa podrobil operácii prostaty, no vzápätí vo februári priznal, že mu v rámci vyšetrení objavili lekári rakovinu, ktorú však doteraz nešpecifikoval. Až obdivuhodne rýchlo sa objavil už v máji na tradičnej garden party v záhrade Buckinghamského paláca a vyzeral výborne. Potom nasledovalo viacero podujatí s jeho účasťou, vrátane Trooping The Colour v júni, na oslavu jeho narodenín.

Teraz sa kráľ pripravuje na významnú cestu do Austrálie, prvú od jeho nástupu na trón. Spolu s manželkou, kráľovnou Camillou, tam majú absolvovať deväťdňové turné, ktoré začína 18. októbra. Počas neho kráľ na štyri dni navštívi aj ostrov Samoa a zúčastní sa tam stretnutia predsedov vlád Commonwealthu. Na dobu 11 dní sa však počas tohto turné podľa zdrojov z kráľovského paláca pozastavuje so súhlasom lekárov jeho liečba rakoviny. Mnohých táto správa znepokojila, no prišlo uistenie, že po návrate v nej bude pokračovať. Je známe, že kráľ Karol III. je dlhoročným veľkým zástancom alternatívnych terapií s akcentom na prírodu, no údajne sa podrobuje aj chemoterapii.

Kráľa zastupovala na viacerých podujatiach jeho manželka Camilla, aj syn William:

​Zdroj z paláca prezradil, že kráľ je workoholik, ktorý len veľmi nerád oddychuje. "Napriek protestom okolia nespomalil svoje tempo, bolo pre neho dôležité, aby ho bolo vidieť. Dokonca aj počas liečby sa snažil uistiť, že je všetko v poriadku. Teraz sa veci uberajú veľmi pozitívnym smerom, čo mu umožnilo robiť dlhodobé plány," uviedol. Napriek tomu ale dal na radu svojho lekárskeho tímu a do svojho turné nezaradil Nový Zéland. Nezúčastní sa ani summitu Cop29 v Azerbajdžane na budúci mesiac na tému ochrany životného prostredia, čo je jeho srdcovka. Pred turné sa mu jeho asistenti snažili naplánovať len nenáročné stretnutia. Počas turné, kde bude musieť absolvovať aj desať stretnutí denne, ho bude sprevádzať aj lekár. Niektorí považujú tento prístup vzhľadom k významu jeho pozície za riskantný, no udržať si dobré vzťahy s Austráliou je pre kráľa veľmi dôležité a turné je najsilnejší nástroj. 

Najčítanejšie