Skoro jasno
16°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Druhé výročie skonu kráľovnej prinieslo prekvapenie! Bude to OBROVSKÉ!
Zdielať na

Druhé výročie skonu kráľovnej prinieslo prekvapenie! Bude to OBROVSKÉ!

Archívna reportáž

Na výnimočnú britskú panovníčku Alžbetu II. spomínajú nielen Briti s veľkou úctou. Nad monarchiou sa od jej skonu akoby začali zaťahovať mraky. Začiatkom tohto roku oznámili z paláca operáciu kráľa Karola III. a princeznej Catherine, ktorí neskôr priznali vážnu diagnózu - rakovinu. Našťastie, zdá sa, že obaja bojujú úspešne, no len ťažko sa komukoľvek podarí prekonať kráľovnú, minimálne čo sa týka dĺžky panovania. Pri príležitosti významného výročia chystajú veľký projekt - éru Alžbety II. bude pripomínať pomník v nadživotnej veľkosti v St James's Park v Londýne pri Buckinghamskom paláci.

​Príjemné prekvapenie priniesla pre obyvateľov britskej monarchie správa o pripravovanom pamätníku v podobe sochy k druhému výročiu skonu ich obľúbenej kráľovnej Alžbety II. K odhaleniu by malo dôjsť na sté výročie jej nedožitých narodenín v roku 2026. Ako miesto vybrali St James's Park, kam si môžu zájsť návštevníci Buckinghamského paláca len krátkou prechádzkou. V blízkosti navrhovaného miesta sa nachádzajú aj bronzové sochy kráľa Juraja VI. a kráľovnej Alžbety – rodičov zosnulej kráľovnej. Kráľovná Victoria má sochu priamo pred Buckinghamským palácom.

Po skone kráľovnej Alžbety vymenovala vláda v súčinnosti s kráľovským palácom výbor, ktorý by mal nájsť spôsoby, ako si oficiálne uctiť jej odkaz ako najdlhšie pôsobiacej britskej panovníčky. Predsedá mu lord Janvrin, súkromný tajomník zosnulej kráľovnej. "Je pre mňa cťou, že som bol požiadaný, aby som predsedal pamätnému výboru kráľovnej Alžbety. Bude to jedinečná výzva pokúsiť sa zachytiť pre budúce generácie mimoriadny prínos Jej zosnulého Veličenstva pre náš národný život počas jej veľmi dlhej vlády," vyjadril sa pre Daily Mirror. Výbor predkladá svoje odporúčania britskému premiérovi aj kráľovi.

Nielen Británia plakala za obdivuhodnou kráľovnou, ktorá nepochybne vstúpila do histórie v mnohých ohľadoch:

​V tlačovej správe premiér Keir Starmer uviedol: "Trvalé dedičstvo služby a oddanosti kráľovnej Alžbety II. našej krajine nebude nikdy zabudnuté." Pripomenul, že St. James's Park je "priamo v srdci hlavného mesta" a poskytne "každému miesto na uctenie si zosnulej kráľovnej a spojenie so spoločnou históriou, ktorú si vážime". V tlačovej správe členov výboru o oznámení umiestnenia pamätníka stojí: "Pamätník bude oslavou života a služby kráľovnej Alžbety II. Spojenému kráľovstvu a zároveň vytvorí priestor pre návštevníkov, aby sa zastavili a zamysleli". Britská vláda podporí navrhované pamätné projekty a prijme finančné prostriedky z Anglicka, Škótska, Walesu a Severného Írska. K 100. výročiu narodenia kráľovnej sa chystá aj otvorenie novej záhrady v Regent's Parku.

Najčítanejšie