Polojasno
10°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Koľko zarobil za minulý rok budúci kráľ? TOTO je Williamova tučná výplata!
Zdielať na

Koľko zarobil za minulý rok budúci kráľ? TOTO je Williamova tučná výplata!

Archívna reportáž

Williamovi pre chorobu jeho otca pribudli pracovné povinnosti

Narodiť sa do kráľovskej rodiny prináša mnohé privilégia, ale nepochybne aj atraktívny príjem a majetok. Britské kráľovstvo má najvyšší kredit spomedzi svetových monarchií a pri oficiálnych návštevách členom tejto rodiny vzdávajú najvyššie pocty štátnici na celom svete. Aj následník trónu, princ William (42), si uvedomuje svoje prestížnwilliam e postavenie, ale tiež aj povinnosti z toho vyplývajúce. Nerobí to však zadarmo, výšku jeho príjmu za minulý rok práve oficiálne zverejnili vo výročnej správe.

​Po tom, ako po skone kráľovnej Alžbety II. nastúpil na trón jej najstarší syn a stal sa kráľom Karolom II., postúpil princ William v hierarchii na prvé miesto ako následník trónu. S novým statusom prevzal aj titul vojvodu z Cornwallu, ku ktorému patrí súkromný majetok vo vojvodstve Cornwall v hodnote jednej miliardy libier pozostávajúci z približne 52 450 hektárov pôdy v 23 okresoch s farmami, domami a ďalším majetkom zväčša na juhozápade Anglicka, píše EconomicTimes

Ako pracujúci člen kráľovskej rodiny ale nemá princ William tradičný príjem. Jeho ročné výdavky z veľkej časti kryje práve vojvodstvo Cornwall, ktoré spravuje spolu s pokladnicou Jeho Veličenstva. Princ sa snaží zabezpečiť rast príjmov panstva a dúfa, že sa mu podarí znížiť environmentálnu stopu panstva do roku 2032 na nulu, ako aj vyriešiť problém bezdomovectva v Cornwalle prostredníctvom charitatívnych organizácií. Podľa Integrovanej výročnej správy vojvodstva Cornwall, ktorá bola zverejnená v stredu, distribuovateľný prebytok z majetku za finančný rok 2023 - 2024 dosiahol 23,6 milióna libier a vyplatí sa následníkovi tronu.

William má mnoho povinností:

Z tejto sumy sa majú pokrývať oficiálne, charitatívne a súkromné ​​výdavky princa Williama, jeho manželky Kate a ich troch detí. Nie je jeho povinnosťou oznámiť daň z tohto príjmu, ktorá sa určuje z jeho výšky po odpočítaní výdavkov na domácnosť, čo zatiaľ ani neurobil. Jeho otec za posledný rok, keď bol ešte správcom Cornwallu, oznámil, že zaplatil daň vo výške 5,9 milióna libier. Okrem toho z tohto príjmu vyplácal príspevok na podporu jeho synov a ich rodín. Kráľovská rodina dostáva každoročne financie aj zo Sovereign Grant na cestovanie, komunikáciu a údržbu kráľovských palácov. Pre zaujímavosť, princ Harry na jeho 40. narodeniny v septembri, dostane zo zvereneckého fondu, ktorý vytvorila matka kráľovnej Alžbety II. pre vnúčatá, 7 miliónov libier.

Najčítanejšie