Jasno
26°
Bratislava
Božena
27.7.2024
To je ale poriadny trapas! Meghan a Harry na zozname neplatičov!
Zdielať na

To je ale poriadny trapas! Meghan a Harry na zozname neplatičov!

Archívna reportáž

Krátko po ostentatívnom odchode Sussexovcov z britského kráľovského dvora do Kalifornie, potom, čo im kráľovná zatrhla používať v ich "značke" slovko "royal", si založili webovú stránku s názvom Archewell ako aj charitatívnu nadáciu Archewell Foundation. Počas ich aktuálnej oficiálnej návštevy Nigérie sa objavila informácia, že ich nadáciu zaradili americké úrady do zoznamu "neplatičov" a nemôže preto vykonávať charitatívne aktivity, ako je "požadovanie alebo vyplácanie charitatívnych prostriedkov". Neprišiel šek s čiastkou na jej registráciu.

​Veľký úspech, aký Sussexovci dosiahli na ich oficiálnej návšteve Nigérie na chvíľu zatienila správa, že im americké úrady zastavili charitatívne aktivity v rámci ich nadácie Archewell Foundation. Údajne nezaplatili za jej povinnú ročnú registráciu. Hovorca páru tvrdil, že všetky požadované dokumenty boli podané včas aj so šekom, no ten, ako sa zdá, doručený nebol, čo začali okamžite riešiť. Napokon sa predsa len potvrdilo, že úhradu vykonali a nadácia je už plne v súlade s požiadavkami regulačných orgánov.

Vo februári pár premenoval svoju webovú stránku z Archewell na Sussex.com. V titulku je pod kráľovským erbom nápis Kancelária princa Harryho a Meghan, vojvodu a vojvodkyne zo Sussexu. Zverejnili svoje životopisy a pochválili sa verejnými aktivitami a zásluhami, vrátane ich nadácie Archewell Foundation. Počiatočný vklad nadácie bol 13 miliónov dolárov, príjem za rok 2021 bol 2 milióny, za rok 2022 5 miliónov a za tie roky poskytli grant vo výške 5,4 milióna dolárov. V roku 2023 mali venovať 1,2 milióna dolárov na pomoc afgánskym ženám na ich väčšie spojenie s miestnymi komunitami v USA a na podporu nového neziskového projektu s cieľom riešiť dezinformácie.

Harry s Meghan v Nigérii zažiarili:

Sussexovci sú vedení ako riaditelia nadácie, pre ktorú pracujú v priemere jednu hodinu týždenne s ročným platom viac ako 640 000 dolárov. Charity Navigator hodnotí charitatívne organizácie až po troch rokoch existencie. Ale v budúcnosti by zloženie správnej rady Archewellu mohlo spôsobiť problémy, pokiaľ ide o udržateľnosť. Princ Harry a Meghan sú jedinými členmi predstavenstva, ale osvedčeným postupom v tomto odvetví je, že predstavenstvo by malo zahŕňať aj nezávislých členov na účely dohľadu. Kalifornský guvernér Gavin Newsom kritizoval medializáciu ich prípadu s nezaplatením šeku a vyzdvihol ich mimoriadne zásluhy najmä v oblasti duševného zdravia pre ženy.

Najčítanejšie