Jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Onkologický pacient Karol III. reaguje na správu o rakovine Kate, ozvali sa aj Harry a Meghan!
Zdielať na

Onkologický pacient Karol III. reaguje na správu o rakovine Kate, ozvali sa aj Harry a Meghan!

Archívna reportáž

Po šoku, ktorý spôsobilo verejnosti na celom svete priznanie britskej princeznej Catherine (42), že jej diagnostikovali rakovinu, sa k tomu vyjadril aj samotný kráľa Karol III. (75). Aj on sa lieči na nešpecifikovanú formu rakoviny, obaja sa v januári podrobili operácii v renomovanej londýnskej nemocnici, no rakovinu obom zistili až po zákroku.

​Po vyhlásení Catherine, princeznej z Walesu, že jej diagnostikovali rakovinu, sa vyjadril k situácii aj Buckinghamský palác. V rovnakom čase sa na krutú chorobu lieči aj kráľ Karol III., ktorý sa rozhodol vyjadriť k šokujúcej správe v súvislosti s jeho nevestou. "Jeho Veličenstvo je tak hrdé na Catherine za jej odvahu prehovoriť. Po tom, čo boli spolu v nemocnici, zostal počas posledných týždňov v najužšom kontakte so svojou milovanou nevestou. Obom Ich veličenstvám bude naďalej v tomto ťažkom období ponúkať svoju lásku a podporu celá rodina," stálo vo vyhlásení.

Princeznú prijali do nemocnice na bližšie nešpecifikovanú operáciu v brušnej dutine 16. januára, no v tom čase sa jej stav nedával do súvislosti s rakovinou. Malo sa na ňu údajne dôjsť až po pooperačných testoch, ale princezná Catherine to priznala až teraz, no neprezradila, podobne ako jej svokor, kráľ Karol III., o aký ide typ. Vo vyhlásení uviedla: "Bolo to neuveriteľne ťažkých pár mesiacov pre celú našu rodinu, ale mala som fantastický lekársky tím, ktorý sa o mňa skvele staral, za čo som veľmi vďačná." Pripomenula, že vtedy sa ešte nepredpokladalo, že u nej ide o rakovinu a potrebovala čas jednak na strávenie tejto nemilej správy, ale aj na to, aby to čo najcitlivejšie vysvetlila deťom.

Vyjadrenie Kate je rozhodne najšokujúcejšia udalosť posledných dní:

"Testy po operácii zistili prítomnosť rakoviny. Môj lekársky tím preto odporučil, aby som podstúpila preventívnu chemoterapiu a teraz som v počiatočnom štádiu tejto liečby," prezradila v jej emóciami poznačenom príhovore na lavičke v záhrade. Tvrdila, že je na tom dobre a každým dňom sa cíti byť silnejšia. Zdrojom útechy a istoty je pre ňu William. Teší ju aj podpora a láska z radov verejnosti, podporu jej vyjadril aj britský premiér Sunak.

Na jej vyhlásenie zareagovali dokonca aj Sussexovci s odkazom: "Želáme Kate a rodine zdravie a skoré uzdravenie a dúfame, že sa to bude môcť diať súkromne a v pokoji." Hoci sú ich vzťahy poznačené pre útoky Harryho a Meghan na kráľovskú rodinu, najmä po tom, čo práve Kate a kráľa označili za rasistov, zdá sa, že elementárna slušnosť a empatia úplne nevyhasla.

Najčítanejšie