Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Prestrelili! Harry a Meghan si TÝMTO koledujú o odobratie vojvodských titulov!
Zdielať na

Prestrelili! Harry a Meghan si TÝMTO koledujú o odobratie vojvodských titulov!

Archívna reportáž

Mohlo by sa zdať, že princ Harry (38) prejavil jeho bleskovou návštevou otca, kráľa Karola III., snahu o urovnanie vzťahov. Kráľ mu mal iba deň predtým telefonicky oznámiť, že má rakovinu a mohlo ho zamrzieť, že na neho nakydal toľkú špinu, spolu s manželkou Meghan (42). Hoci sa z kráľovskej rodiny morúčali, obaja veľmi radi používajú svoje kráľovské tituly. Aj svoj web chceli nazvať po vzore ich niekdajšieho oficiálneho instagramového profilu "Sussex Royal", čo im vtedy ale kráľovná zakázala.

​Pred štyrmi rokmi sa vojvodovia zo Sussexu, princ Harry a Meghan Markle, rozhodli odísť z kráľovského paláca a usadiť sa v USA. Nato im vtedy ešte žijúca kráľovná Alžbeta II. odobrala titul "kráľovská výsosť", stopla im financie z verejných zdrojov a rozhodla, že ju už ďalej nebudú formálne reprezentovať ako tzv. seniori. V rámci ich biznis plánu však chceli používať značku "Sussex Royal", no kráľovná im cez jej právnikov prikázala, že slovo "royal" musí zo všadiaľ zmiznúť.

Sussexovcov to nahnevalo, ale rešpektovali to. Dali však na webe jasne najavo, čo si o zákaze myslia: "Hoci nemá monarchia ani vláda žiadnu právomoc nad používaním slova 'Royal', vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu nemajú v úmysle používať od jari 2020 značku 'Sussex Royal' ani samotné slovo 'Royal' nikde na svete". No ako je jasné, hoci slovíčko "royal" vyhodili, svojím vojvodcovským titulom sa mienia naďalej oháňať. V pondelok 12. februára aktualizovali svoje webové stránky a premenovali ich na Sussex.com. V titulku pod znakom kráľovskej rodiny stojí: "Kancelária princa Harryho a Meghan, vojvodu a vojvodkyne zo Sussexu." Zverejnili životopisy a pochválili sa verejnými aktivitami a zásluhami.

Je až neuveriteľné, ako si Sussexovci vyberajú, čo sa im práve hodí. Na kráľovskú rodinu sa sťažaujú, no jej titul sa im nehnusí:

​Ako uviedol pre Dailymail.com zdroj z paláca, riadne to tam vrie práve kvôli tomu, že sa priživujú na tituloch. "Budú mať naozaj problém s používaním vojvodov zo Sussexu. Je to kráľovský titul, a pokiaľ sa pri tom objaví nejaký náznak komercie, bude im odňatý. Je len zarážajúce, že nevidia, ako je to hlúpe," vyjadril sa nemenovaný zdroj spojený s palácom. Ale zdroj z blízkosti páru namieta: "Princ Harry a Meghan sú vojvodom a vojvodkyňou zo Sussexu. To je fakt." Vojvodovia trvajú na tom, že je to súčasť ich mena a teda majú právo titul plne využívať. Akurát, že to platí len po moment, kým na tom nebudú stavať svoj biznis.

Najčítanejšie