Polojasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Rakovina v kráľovskej rodine sa potvrdila! Slnko bolo zjavne nemilosrdné
Zdielať na

Rakovina v kráľovskej rodine sa potvrdila! Slnko bolo zjavne nemilosrdné

Archívna reportáž

Napriek rozvodu a škandálom si Sarah a Andrew zachovali dobrý vzťah

Po dvoch znepokojujúcich správach o zdravotnom stave najvyšších predstaviteľov koruny, princeznej Catherine a samotného kráľa Karola III., prišla aj tretia. Sarah Ferguson, vojvodkyni z Yorku, diagnostikovali malígny melanóm, agresívnu formu rakoviny kože, ako informovala v nedeľu britská tlačová asociácia s odvolaním sa na jej hovorcu.

​Bývalá manželka mladšieho brata kráľa Karola III., kontroverzného princa Andrewa, Sarah Ferguson, s ním napriek ich rozvodu už roky žije pod jednou strechou v honosnom sídle Royal Lodge vo Windsore. Keď brata vlani kráľ požiadal, aby sídlo opustil, zachránila ho práve Sarah, ktorá musela začiatkom leta podstúpiť kvôli rakovine prsníkov mastektómiu. Po nej sa zotavovala v Royal Lodge, a tak spravil kráľ gesto ľudskosti a nevykázal ich odtiaľ. Na rakovinu prsníkov sa u Sarah prišlo pri rutinnom vyšetrení mamografom ešte v skorom štádiu.

Zrejme práve to jej dermatológa podnietilo, aby odstránil niektoré jej znamienka a dal ich na analýzu, píše Mirror. "Po tom, čo Sarah, vojvodkyni z Yorku, diagnostikovali skorú formu rakoviny prsníka, jej diagnostikovali malígny melanóm," uviedol jej hovorca. "Je jasné, že táto diagnóza tak skoro po liečbe rakoviny prsníka vojvodkyňu znepokojila," dodal s tým, že je vďačná za to, že jej dermatológ zistil a podchytil tento problém včas. Melanóm sa vyvíja v bunkách, ktoré produkujú melanín. Považuje sa za najzávažnejšiu formu rakoviny kože z dôvodu jej častého šírenia do iných častí tela. 

Sarah bola vždy čierna ovca kráľovskej rodiny, no nikdy ju nechcela opustiť:

"Verí, že jej skúsenosti podčiarkujú dôležitosť kontroly veľkosti, tvaru, farby a štruktúry a objavenia sa nových materských znamienok, ktoré môžu byť znakom melanómu," odkázal hovorca vojvodkyne z Yorku s tým, že napriek diagnóze má naďalej "dobrú náladu" a ďalšie vyšetrenia by mali potvrdiť, či sa nerozširuje. Hlavným rizikovým faktorom pri všetkých typoch rakoviny kože je jej vystavovanie slnku, ktorý je vyšší u ľudí, ktorí majú svetlú pokožku, pehy a veľa materských znamienok nepravidelného tvaru, čo je priam presný popis Sarah, matky princezien Eugenie a Beatrice. Nepochybne všetci veria, že sa tento nález nezvrhne a medícina pomôže.

Najčítanejšie