Zatiahnuté
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Šokujúca správa z kráľovského paláca! Na trón zasadne onedlho nový kráľ!
Zdielať na

Šokujúca správa z kráľovského paláca! Na trón zasadne onedlho nový kráľ!

Zdroj: youtube/screenshot

Celé Dánsko zostalo v šoku zo silvestrovského príhovoru kráľovnej Margrethe II. (83), keď nečakane oznámila svoju abdikáciu. Formálne má odstúpiť 14. januára, čo je presne 52 rokov odo dňa jej nástupu na trón v roku 1972. Vo funkcii ju nahradí jej najstarší syn, korunný princ Frederik, ktorý sa stane kráľom Frederikom X. Po skone kráľovnej Alžbety II. v septembri 2022 sa stala v súčasnosti najdlhšie slúžiacou panovníčkou v Európe.

​Kráľovná Margrethe II. je v Dánsku veľmi obľúbená, aj preto boli jeho obyvatelia šokovaní z jej nečakaného oznámenia o abdikácii v tradičnom silvestrovskom prejave. "Rozhodla som sa, že teraz je ten správny čas. 14. januára, 52 rokov po tom, čo som nahradila svojho milovaného otca, odstúpim z funkcie dánskej kráľovnej," uviedla chvejúcim sa hlasom. "Trón prenechávam svojmu synovi, korunnému princovi Frederikovi," prehlásila.

Ako najstaršie dieťa dánskeho panovníka kráľa Frederika IX. a kráľovnej Ingrid sa po jeho úmrtí 14. januára 1972 ujala funkcie kráľovnej a počínala si veľmi dobre. Na zlaté jubileum - päťdesiate výročie jej panovania, sa po celom Dánsku konali v júli 2022 mnohé podujatia na jej oslavu. Nikto nepochyboval, že zostane panovníčkou až do svojej smrti. Začiatkom uplynulého roka však podstúpila rozsiahlu operáciu chrbta. V máji sa preto nemohla zúčastniť ani na korunovácii kráľa Karola III. v Londýne. Zastúpil ju korunný princ Frederik a jeho manželka princezná Mary.

Kráľovná Margrethe už v septembri 2022 prekvapila rozhodnutím zobrať štyrom vnúčatám od mladšieho syna princa Joachima kráľovské tituly, čo ho veľmi rozhorčilo. Neskôr ale sama uznala, že podcenila, akú odozvu jej rozhodnutím spôsobí, a aj keď to vraj myslela dobre, ospravedlnila sa za to. Podobne, ako kráľ Karol III., chcela zoštíhlením monarchie menej finančne zaťažovať obyvateľstvo. Dánsky novinár Steinmetz si myslí, že chce kráľovná udržať monarchiu modernú. "Bezprostredná reakcia v Dánsku je, že je to veľmi múdre rozhodnutie, aj keď je to obrovské prekvapenie," dodal na potvrdenie.

Abdikáciou kráľovnej Margaréty II. sa začne nová kapitola dejín Dánska, uviedla vo svojom pondelňajšom večernom novoročnom prejave dánska premiérka Mette Frederiksen. Tá sa rozhodla celkom zmeniť svoj novoročný prejav a namiesto pôvodne zamýšľaných reforiem sociálneho a zdravotníckeho systému sa v ňom zamerala práve na odkaz, ktorý zanechá odchádzajúca kráľovná. "Kráľovná Margaréta, ktorú máme všetci tak veľmi radi, nám bude chýbať," povedala premiérka. Uviedla tiež, že monarchia ako inštitúcia v Dánsku stále existuje najmä vďaka 83-ročnej kráľovnej. "Som si istá, že korunný princ bude dobrým kráľom pre Dánsko aj celé  kráľovstvo," dodala premiérka.

Pre ženu

Najčítanejšie