Skoro jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Británia si pripomína výročie skonu Alžbety II., Harry všetkých poriadne zaskočil!
Zdielať na

Británia si pripomína výročie skonu Alžbety II., Harry všetkých poriadne zaskočil!

Takto pred rokom sa Veľká Británia zahalila do čiernej. Po 70 rokoch panovania skonala vo veku 96 rokov kráľovná Alžbeta II. Tým momentom sa panovania ujal jej najstarší syn, kráľ Karol III. No tento deň nebude oslavovať, naopak, spomienka a hold patrí plne zosnulej kráľovnej.

​Britský kráľ Karol III. poďakoval v piatok verejnosti za podporu, ktorú mu verejnosť preukazovala počas prvého roka vládnutia.  V krátkom vyhlásení ocenil 74-ročný britský monarcha "obrovskú náklonnosť" preukazovanú jeho matke, jej životu a službe verejnosti. "Som tiež veľmi vďačný za lásku a podporu preukázanú počas tohto roka mojej manželke a mne, keďže robíme, čo sa dá, aby sme vám všetkým slúžili," dodal Karol.

Kráľovná Alžbeta II. zomrela 8. septembra minulý rok. V piatok sa v Británii budú konať menšie spomienkové akcie, pričom na žiadnej z nich sa neočakáva účasť kráľa, ktorý sa nachádza na škótskom zámku Balmoral. Ani Alžbeta si verejne nepripomínala výročie nástupu na trón, keďže bolo zároveň výročím úmrtia jej otca kráľa Juraja VI.

Pohreb kráľovnej bol mimoriadna udalosť, ktorej venoval pozornosť celý svet:

​V Londýne na počesť Karolovho nástupu na trón Kráľovské jazdecké delostrelectvo vypáli v Hyde Parku 41 slávnostných sálv. Začiatok bude o 12.00 h miestneho času. O hodinu neskôr 62 slávnostných sálv vypáli z londýnskeho Toweru najstarší regiment britskej armády - Ctihodná delostrelecká rota. Očakáva sa, že Karolov najstarší syn a následník trónu princ William s manželkou Catherine budú v piatok vykonávať svoje kráľovské povinnosti a v mene zosnulej kráľovnej prednesú posolstvo.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Poriadne prekvapenie ale pripravil všetkým princ Harry. Do rodnej Británie síce prišiel, no len preto, aby sa vo štvrtok zúčastnil na charitatívnom podujatí. Na akciách spojených s pripomienkou skonu jeho starej matky sa nezúčastní, a neočakáva sa ani stretnutie s členmi kráľovskej rodiny, čo mnohí Briti poriadne ostro okomentovali ako prejav neúcty. Údajne ale Harryho kráľ pozval na stretnutie 17. septembra, bližšie okolnosti, a ani to, či Harry príde, zatiaľ nie sú známe. 

Charles zverejnil nahrávku k výročiu skonu jeho matky:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Alžbeta II. zomrela 8. septembra 2022 vo veku 96 rokov na škótskom zámku Balmoral, pričom bola najdlhšie vládnucou britskou panovníčkou. Vládla 70 rokov a jej smrť pre Britániu znamenala veľkú zmenu. Väčšina Britov totiž počas svojho života iného panovníka na tróne nezažila. Počas 10-dňového oficiálneho obdobia smútku sa v Londýne vlani zišli desaťtisíce ľudí, aby jej vzdali hold.

Spomienku zverejnil aj budúci kráľ, princ William:

Najčítanejšie