Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Megakoncert na počesť kráľovského páru a dojímavý Williamov príhovor s odkazom pre HARRYHO!
Zdielať na

Megakoncert na počesť kráľovského páru a dojímavý Williamov príhovor s odkazom pre HARRYHO!

Archívna reportáž

Nedeľný koncert nabitý hviezdami ukončil trojdňový korunovačný víkend. Začalo to v piatok večer recepciou pre pozvaných hostí, hlavy štátov i kráľovských rodov, no najdôležitejšia bola sobotňajšia korunovácia, keď nárok Karola III. na trón potvrdila aj cirkev. Zároveň nechal korunovať na kráľovnú aj svoju manželku Camillu. V nedeľu už išlo skutočne len o zábavu, aj pre zhruba 20 tisíc prítomných fanúšikov monarchie.

V rámci korunovačných slávností sa po celej Británii v nedeľu schádzali susedské či iné komunity na spoločnom obede. V blízkosti cesty vedúcej na hrad Windsor bola preto zriadená pikniková zóna. Pri hrade Windsor sa okrem toho sa počas dňa schádzali aj účastníci večerného korunovačného mega koncertu. Medzi hlavnými hviezdami boli americkí speváci Katy Perry a Lionel Richie, domáca skupina Take That či taliansky tenorista Andrea Bocelli.
Zaspievala aj Nicole Scherzinger, Paloma Faith, Olly Murs a ďalší.

Katy Perry zažiarila v zlatej róbe:

Na zozname účinkujúcich boli aj členovia Kráľovského baletu, Kráľovskej opery, Kráľovskej shakespearovskej spoločnosti, Kráľovskej hudobnej akadémie a Kráľovskej umeleckej akadémie. Na koncerte sa divákom prostredníctvom vopred nahratých príspevkov prihovorili i herci Tom Cruise a Joan Collins, dobrodruh Bear Grylls, spevák Tom Jones, herec Hugh Jackman či módna návrhárka Stella McCartney.

Vystúpila aj kedysi mega slávna chlapčenská kapela Take That, hoci od chlapcov už majú ďaleko:

Podľa očakávania vzdal svojmu otcovi v prejave hold princ William, priamy následník britského trónu. Princ z Walesu predniesol úprimné slová venované svojmu otcovi a kľúčovým pracovníkom Británie, ktorý si vyslúžil potlesk tisícov ľudí. Tvrdil, že zosnulá kráľovná by bola "hrdou mamou", keby videla svojho syna korunovaného za kráľa, a poďakoval svojmu otcovi za jeho angažovanosť.

William si získal srdcia azda všetkých vo Windsore, aj pri obrazovkách:

Zdalo sa však, že sa odvolával aj na slová Sussexovcov, ktorí kedysi povedali: "Všetci môžeme žiť život v službe. Služba je univerzálna." Po vypočutí Williamových slov sa okamžite rozbehli komentáre na Twitteri - mnohí sa domnievali, že išlo o jednoznačné rýpnutie do Harryho a Meghan, ktorí svoje vlastné slová nenaplnili - aspoň čo sa týka služby v kráľovskej rodine.

William bol aj vtipný, keď premostil cez titul slávnej piesne hviezdy večera, Lionela Richieho, All Night Long, teda Celú noc, keď sľúbil, že on "nebude pokračovať celú noc". No väčšia časť jeho prejavu bola dojímavá, s odkazom na zosnulú starú matku: "Chcem povedať pár slov o svojom otcovi a o tom, prečo si myslím, že tento víkend je taký dôležitý. Ako povedala moja stará mama, keď bola korunovaná, korunovácie sú vyhlásením našich nádejí do budúcnosti. A ja viem, že je tam hore a láskyplne na nás dohliada. Bola by hrdou matkou." Na záver svojej veľkej chvíle William vzdal poslednú poctu milovanému otcovi, pri ktorej mnohým vyhŕkli slzy: "Otec, všetci sme na teba veľmi hrdí. Zaväzujem sa, že vám všetkým budem slúžiť. Kráľovi, vlasti a Spoločnosti národov. Boh ochraňuj kráľa!"

Najčítanejšie