Jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Harry a Meghan ako inšpirácia?! Ďalší pár opúšťa kráľovskú rodinu a smeruje do USA!
Zdielať na

Harry a Meghan ako inšpirácia?! Ďalší pár opúšťa kráľovskú rodinu a smeruje do USA!

Archívna reportáž

V roku 2018 zomrel dánsky princ

Nielen v britskej kráľovskej rodine sa dejú veci. Svojím rozhodnutím zobrať vnúčatám tituly ohromila vlani aj dánska kráľovná, Markéta II. (82). Neskôr ale sama uznala, že podcenila, akú odozvu jej rozhodnutie spôsobí, a aj keď to vraj myslela dobre, ospravedlnila sa za to. Sledovala tým podobne, ako kráľ Karol III. zoštíhlenie monarchie a tým aj menej výdavkov na úkor obyvateľstva. Druhorodený dánsky princ Joachim sa preto ostentatívne rozhodol spolu s rodinou vysťahovať za oceán, podobne ako predtým princ Harry s manželkou Meghan a ich synom Archiem, ku ktorému neskôr pribudla sestra Lilibet.

​Kráľovské tituly majú vo svete ešte stále cveng, aj keď v drvivej väčšine krajín sveta kráľovstvá dávno zanikli. Zrejme si na kráľovské tituly potrpel aj dánsky princ Joachim, ktorý je už druhýkrát ženatý a má za manželku ženu cudzokrajného, no aj neurodzeného pôvodu. Prvá manželka Alexandra sa narodila v Honkongu a mala anglický, čínsky aj rakúsky pôvod. Majú spolu dvoch už plnoletých synov, Nikolaja a Felixa. Po tom, čo sa v roku 2005 rozviedli, sa oženil v roku 2008 s Marie Cavallier, ktorá má zas pre zmenu francúzsky pôvod a majú spolu syna Henrika a dcéru Aténu. Všetkým jeho štyrom deťom však Joachimova kráľovská matka odoprela najvyššie tituly "Jeho/Jej Výsosť", píše portál People.

K Francúzsku má vzhľadom na pôvod súčasnej manželky blízko, a zrejme práve preto, keď ho povýšili v roku 2020 za zásluhy na generála, sa princ Joachim dal hneď na to vymenovať ministerstvom obrany za vojenského atašé na tri roky na dánskom veľvyslanectve v Paríži, kam potom s rodinou odišiel. Vyzerá však, že sa na dánsky kráľovský dvor nadlho nevráti po tom, čo jeho deťom odobrala jeho matka kráľovské tituly. Na oficiálnom účte Instagramu dánskeho kráľovského dvora princ Joachim a jeho manželka princezná Marie aktuálne oznámili, že sa koncom leta presťahujú do Washingtonu, D.C.

Prvé princovo vyjadrenie po matkinom rozhodnutí:

"Jeho kráľovská výsosť princ Joachim nastúpi 1. septembra 2023 na novú pozíciu v rámci ministerstva obrany ako atašé pre obranný priemysel na dánskom veľvyslanectve vo Washingtone, kde bude princ ako zástupca Dánska v nasledujúcich rokoch pomáhať posilňovať spoluprácu v oblasti obranného priemyslu s USA a Kanadou," uviedli vo vyhlásení.

Sťahovať by sa mali koncom augusta:

Toto rozhodnutie mali spôsobiť trenice medzi ním a matkou za jej rozhodnutie o nepriznaní titulov jeho deťom, o čom sa vraj dozvedel iba päť dní predtým. "Všetci sme veľmi smutní. Nikdy nie je veselé vidieť, ako sa s vašimi deťmi takto zle zaobchádzal. Ocitli sa v situácii, ktorej nerozumejú," tvrdil nahnevaný princ. O tom, ako to ovplyvnilo jeho vzťah s matkou odpovedal iba krátko: "Myslím, že to tu nemusím rozvádzať." Hneď potom odišiel, čo je veľavravnejšie ako tisíc slov.

Princ s jeho štyrmi deťmi a druhou manželkou Marie:

Najčítanejšie