Jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Situácia, aku nezažili ešte nikdy! Kráľ Karol III. priniesol TÚTO zásadnú a jedinečnú zmenu!
Zdielať na

Situácia, aku nezažili ešte nikdy! Kráľ Karol III. priniesol TÚTO zásadnú a jedinečnú zmenu!

Archívna reportáž

Pred pár dňami zverejnil palác aj vianočné prianie kráľovského páru

Od 8. septembra má Veľká Británia nového kráľa. Žiaľ, bolo to presne v duchu známeho "kráľ je mŕtvy, nech žije kráľ", hoci v tomto prípade to bola kráľovná. Následníkom trónu bol po Alžbete II. jej najstarší syn, princ Charles, ktorý sa na túto úlohu chystal roky. Dočkal sa, hoci v značne vyššom veku, ako si asi predstavoval. A teraz sa mu dostalo pocty ako prvému v histórii krajiny.

​Británia je na svoju kráľovskú rodinu, ktorá je jednoznačne najmocnejšou monarchiou sveta, patrične hrdá. A dáva to najavo aj tým najviditeľnejším spôsobom - neustálym pripomínaním, kto je hlavou kráľovskej rodiny a teda panovníkom Británie, ale aj celého Commonwealthu. Ako lepšie by sa to dalo spraviť, ako dať človeku túto pripomienku denne do ruky - v podobe peňazí.

Na na profile kráľovskej rodiny na sociálnych sieťach sa päť dni pred Vianocami pochváli veľkou novinkou, ktorá výrazne zasiahne celú Veľkú Britániu. Budú si musieť zvyknúť na nové bankovky aj mince. A pre niekoľko generácií to bude vôbec prvýkrát v živote.

Princ Charles sa dočkal, už tri mesiace je z neho kráľ Karol III.:

"Anglická centrálna banka dnes predstavila návrhy nových bankoviek s Jeho Veličenstvom kráľom. Očakáva sa, že do obehu v Spojenom kráľovstve sa dostanú v polovici roka 2024," stojí v oznámení na sociálnych sieťach. Zaujímavosťou pritom je, že na "papierových" peniazoch bola ako jediná z kráľovskej rodiny len kráľovná Alžbeta II. mužského panovníka ešte nikdy na bankovkách nemali.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

"Hoci sa podobizeň monarchu objavuje na minciach už od ôsmeho storočia, bankovky sú oveľa novším vynálezom. Britský panovník sa na britských bankovkách objavuje len od roku 1960, čím sa Jeho Veličenstvo stalo len druhým monarchom - a prvým kráľom - ktorý sa takto objavil na platidlách," vysvetlili v príspevku, v ktorom bankovky aj ukázali. Kráľova podobizeň je na prednej strane bankoviek, ako aj v priehľadnom bezpečnostnom okienku. Ak by chcel niekto nariekať za starými bankovkami s kráľovnou Alžbetou II., môže si ušetriť slzy. Tie zostanú aj naďalej zákonným platidlom, takže verejnosť ich bude môcť používať ako zvyčajne.

Pre ženu

Najčítanejšie