Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kráľ Karol III. odhalil sochu svojej zosnulej matky, TOTO má byť Alžbeta II.?
Zdielať na

Kráľ Karol III. odhalil sochu svojej zosnulej matky, TOTO má byť Alžbeta II.?

Archívna reportáž

Deň v Yorku nebol pre kráľa len príjemný...

Keď sa po skone britskej kráľovnej Alžbety II. († 96) ujal vlády jej najstarší syn princ Charles, teraz kráľ Karol III. (74), po pár dňoch smútku začal naplno so svojimi kráľovskými povinnosťami. Medzi tie, ktoré mu spravili radosť, iste patrila aj jeho účasť na odhaľovaní sochy jeho zosnulej matky na priečelí najväčšej gotickej katedrály v Británii, v Yorku. Neodradil ho ani hustý dážď, ktorý sa spustil nad hlavami všetkých účastníkov tohto slávnostného aktu. 

​Pred tým, ako sa kráľ Karol III. dostavil v sprievode manželky Camilly pred katedrálu, stihol dať najavo miestny mladík nesympatie hodením vajec na kráľovský pár. Panovník to však prešiel s jeho typicky chladnokrvným postojom, na také niečo si zvykol už z minulosti. Nedal si pokaziť náladu pred slávnostným aktom odhalenia sochy jeho milovanej matky. A tá svojou mohutnosťou, v akej ju vyhotovil jej autor Richard Bossons (52), pre ktorého to bolo jeho prvé portrétne dielo, všetkých prekvapila. "Dúfam, že sa bude všetkým páčiť. Je to to najlepšie, čo som zo seba mohol dostať... Nesmierne sa mi uľavilo a teraz bude príjemné vrátiť sa k svojej bežnej práci," vyjadril sa tento sochár, ktorý na katedrále robil aj chrliče.

Instagram/RF

Nová socha sa nachádza vo výklenku v prednej časti katedrály pri vchode. Zobrazuje kráľovnú v rúchu a so symbolom rytierskeho podväzkového radu, ako drží guľu a žezlo, symboly moci. Dvojmetrová socha vážiaca 1,1 tony, vyrobená z vápenca z Francúzska, bola navrhnutá na oslavu platinového jubilea zosnulej kráľovnej a dokončená v auguste. Jej odhalenie bolo pôvodne naplánované na september, ale odložili ho v dôsledku jej skonu. 

Pohreb kráľovnej bol mimoriadna udalosť:

​Na slávnostnom ceremoniáli v katedrále kráľ Karol III. vo svojom prejave zdôraznil: "Zosnulá kráľovná sa počas svojho života vždy starala o blaho svojho ľudu. Teraz bude jej podoba stáť nad budúcim Námestím kráľovnej Alžbety ďalšie storočia." Na počesť kráľovnej má byť pomenované námestie pred katedrálou. "Keď sa pred piatimi rokmi začalo plánovanie tejto sochy, mala byť oslavou platinového jubilea kráľovnej, počas jej vlády nebývalého trvania a úspechu. Osud chcel, že socha bola odhalená až po jej smrti...," pripomenul kráľ vo svojom prejave.

Facebook

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

V katedrále si pozrel spolu s manželkou výstavu z dokumentárnych veľkoformátnych záberov z prác na soche. Vápenec podľa Bossonsovho návrhu najskôr vyrezali stroje a potom ho on šesť mesiacov zdokonaľoval dlátom. Počas toho vraj zažil aj nervy drásajúce momenty. Model sochy odovzdali novému kráľovi po bohoslužbe počas jeho prehliadky výstavy. Pred katedrálou boli pri príležitosti kráľovskej návštevy stovky ľudí. "Je to úžasná príležitosť. Nestáva sa každý deň, aby vaše mesto navštívil kráľ. Je skvelé vidieť takýto úžasný dav," nadšene to komentovala jedna účastníčka a vo všeobecnosti ľudia prijali sochu s nadšením. To možno považovať za veľký úspech, kritické oko verejnosti obvykle neodpustí žiadnu chybu, čo si natrvdo odniesol napríklad autor busty futbalistu Ronalda...

Mnoho vtipov a meme vzniklo na adresu tejto busty:

Facebook

Najčítanejšie