Jasno
35°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Po dlhej chorobe zomrel hviezdny spevák! Jeho vianočný hit je ako žiadny iný
Zdielať na
Hudba

Po dlhej chorobe zomrel hviezdny spevák! Jeho vianočný hit je ako žiadny iný

Zdroj: youtube/screenshot

Nebol už najmladší, ale ani zďaleka ešte nebol starček, hoci možno pohľad na neho hovoril čosi iné. Legenda skupiny The Pogues, Shane MacGowan, však celý život vyzeral tak, že už zrejme dlho nevydrží, a aj to sám sebakriticky zhodnotil. Dožitie do seniorského veku považoval pomaly ako zázrak. Dnes skonal vo veku 65 rokov.

​Shane, ktorý strávil posledné roky prevažne v nemocnici s rôznymi zdravotnými problémami, mal veľký vplyv na svet hudby vďaka práci so svojou kapelou a spolupráci s umelcami ako sú Kirsty MacColl, Joe Strummer, Nick Cave, Steve Earle, Johnny Depp, Sinéad O'Connor a Ronnie Drew. Pred tromi rokmi nakrútili o McGowanovi a jeho kapele film Crock of Gold: A Few Rounds with Shane MacGowan, kde bol rozprávačom Johnny Depp, Shaneov dobrý kamarát.

​Smrť speváka dnes oznámila jeho manželka Victoria Mary Clarke. Pod čiernobielu fotografiu mladého Shanea s pohárom a cigaretou, Victoria fanúšikom napísala: "Neviem, ako to povedať, tak to jednoducho poviem. Shane, ktorý bude vždy svetlom, ktoré mám pred sebou, a mierou mojich snov a láskou môjho života a najkrajšou dušou a krásnym anjelom a slnkom a mesiacom a začiatkom a koncom všetkého, čo mi je drahé, odišiel k Ježišovi a Márii a svojej krásnej matke Therese. Som nesmierne požehnaná, že som ho stretla, že som ho milovala, že ma nekonečne a bezpodmienečne miloval a že sme spolu prežili toľko rokov života, lásky, radosti, zábavy, smiechu a dobrodružstiev. Nedá sa opísať strata, ktorú cítim, a túžba po ešte jednom jeho úsmeve, ktorý rozžiaril môj svet."

Pripomeňte si najväčší hit Shaneovej kapely:

Fanúšikovia hudobnej legendy vzdávali Shaneovi po Victoriinom smutnom vyhlásení poctu, rovnako za legendou smútia aj hviezdy šoubiznisu, ako napríklad moderátor Piers Morgan. "RIP Shane MacGowan, 65 rokov. Írska punková legenda, geniálny spevák a skladateľ skupiny Pogues a mimoriadny pekelník. Jeho obľúbený vtip bol: Asi pred 25 rokmi mi zostávalo šesť týždňov života! Urobme z Fairytale of NY vianočnú jednotku ako poctu. (Narodil sa na Vianoce)," napísal Piers a vyzval fanúšikov na počúvanie najväčšieho hitu Pogues, punkovej vianočnej piesne Fairytale of New York. S írskou novinárkou Victoriou prežil Shane 21 rokov, kým si ju napokon v roku 2018 vzal, no deti nikdy nemali.

Celý život bojoval so závislosťou od alkoholu a heroínu, čo ho pripravilo aj o zuby, čo sa stalo jeho poznávacím znamením. Chrup si dal nevedno prečo opraviť až v roku 2015, no veľmi si žiarivý úsmev užívať nemohol, neustále sa u neho striedali úrazy a choroby. Ťažký zápal pľúc a úraz panvy v roku 2016 ho vraj dokázali konečne dostať z alkoholizmu, ako sám tvrdil, od heroínu ho zas dostala jeho kamarátka, zosnulá speváčka Sinead O'Connor. Pred pár dňami Victoria na sociálnych sieťach požiadala fanúšikov o "lásku a modlitby", keď sa jej manžel liečil v nemocnici na vírusovú encefalitídu, vážne ochorenie spôsobujúce opuch mozgu. Žiaľ, už asi nebolo nič, čo by zoslabnutý organizmus legendy dokázalo zachrániť.

Najčítanejšie