Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Smutná správa z Česka, zomrela legenda! Spevák mal len 55 rokov
Zdielať na

Smutná správa z Česka, zomrela legenda! Spevák mal len 55 rokov

Zdroj: Reprofoto/Yahoo.com

Na sociálnych sieťach sa v pondelok rozšírila smutná správa o skone legendy českého punku, Petra "Sida" Hošeka († 55). Už dlhšiu dobu ho trápili rôzne zdravotné problémy, no ako "správny punker" veľmi na rady lekárov nedbal. Dnes ráno o piatej hodine vydýchol naposledy.

​Správu o skone lídra punkovej kapely Plexis priniesol herec Matyáš Rejthar (28). Podľa portálu Blesk.cz podľahol Hošek krátkej, ale veľmi vážnej chorobe. Dlhodobo trpel epilepsiou a mal aj silnú cukrovku, ktorej mal podriaďovať na rady lekárov svoj životný štýl a najmä jedálniček. To ale punker nedokázal dôsledne dodržiavať.

"Podľa lakárov by som napríklad vôbec nemal piť pivo, ale na to im hovorím, aby mi rovnou postavili šibenicu, v tomto ich určite poslúchnuť nemôžem. Pijem už od puberty, denne to býva pätnásť až dvadsať pív. Napríklad v noci ich dám v stave polovedomia šesť. Siahnem automaticky po pive, no a po prebudení, teda okolo poludnia, nájdem pod posteľou šesť prázdnych fliaš. Pre mňa to je úplne normálne," vysvetľoval Hošek dávnejšie svoje návyky. 

Jedna z piesní kapely Plexis:

Život prežil skutočne naplno, aj jeho kapela Plexis vždy prezentovala svoj svet ako jeden veľký žúr. "Tak to prosto je. Pre mňa je punk predovšetkým zábava, môj životný štýl nepredstavuje byť permanentne nahnevaný," povedal Hošek o svojom nastavení. Aj on ale zažil v živote krušné chvíle, keď sa ešte v roku 1987 pokúsil o samovraždu - keď mal opušťák z vojenčiny sa rozhodol, že sa tam už nevráti. Zorganizoval veľký žúr a vyskočil cez sklo z okna. Opitý kamarát mu potom "pomáhal" z chodníku tak nešťastne, že ho pustil a prešlo ho aj auto. Ako zázrakom ale prežil "len" so zlomeninami. 

Ďalšou tragédiou bola autonehoda pred 5 rokmi, keď kapela išla z koncertu a na diaľnici vrazili do diviaka. Štyria muzikanti skončili s vážnymi zraneniami v nemocnici, no ich len 22-ročnej kamarátke už lekári pomôcť nedokázali. Hošek bol svojho času závislý aj na heroíne a tmavou škvrnou v jeho živote ostáva aj podpis spolupráce s ŠTB. K tomu sa hneď v roku 1989 priznal, no tvrdil, že nikdy na schôdzu s tajnou políciou neprišiel. Hošek mal po kom dediť talent, speváčkou bola aj jeho mama. Smutné je, že sa o skone syna dozvedela údajne až z médií niekoľko hodín po tom, čo naposledy vydýchol.

Najčítanejšie