Skoro jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Vdovec po Zagorovej má čo vysvetľovať! TÝMTO si Margita pohneval kolegov, no je to inak!
Zdielať na

Vdovec po Zagorovej má čo vysvetľovať! TÝMTO si Margita pohneval kolegov, no je to inak!

Archívna reportáž

Po skone milovanej manželky Hany Zagorovej (†75) sa po týždňoch zármutku rozhodol Štefan Margita (66), že sa od smutných myšlienok odpúta prácou. Po októbrovej premiére opery Elektra vo Washingtone bude mať 24. januára veľkolepý koncert v pražskej O₂ aréne. Akosi automaticky všetci predpokladajú, že je to jeho pocta Hanke, ale nie je to celkom tak. Spevák to vysvetlil, aby upokojil nespokojných spevákov, že ich do tohto programu nepozval.

​Posťažoval sa najmä dlhoročný Hankin kolega Petr Rezek (80), ktorý s ňou pravidelne vystupoval, že ho Margita neoslovil: "Nepletiem sa do toho, ale je mi to veľmi čudné. V O₂ Aréne má spievať Štefan, Lucka Bílá či Vojta Dyk, ale čo my ostatní, čo sme s Hankou spolupracovali?" Na to prišla od Štefana Margitu vysvetľujúca odpoveď. "Skutočná Pocta Hane Zagorovej bude až v decembri v Lucerne," objasnil pre Blesk.cz vdovec s tým, že koncert plánoval ešte pred skonom jeho milovanej zosnulej manželky. "Hanka mi vtedy povedala, že je to úžasný nápad a že si spoločne zaspievame Můj čas a Rybičko zlatá, přeju si. Veľmi sa na to tešila, ale osud nám nedoprial," povedal so smútkom.

Samozrejme že ani na januárovom koncerte nebudú chýbať jej pesničky. "Haničke bude venovaný celý jeden blok, v ktorom ja zaspievam Adieu ako duet s Hankou z plátna. Pieseň, ku ktorej si ona sama napísala text. A celkom ma mrazí, teraz to skúšam doma. Hanka na konci spieva - "rýchlo volajte sanitku! A ja jej odpovedám - alebo radšej pohrebák... Je to krásna pieseň, ale je mi z nej úzko," zveril sa Margita.

Hankina smrť všetkých silno zasiahla:

​Niekoľko piesní tam zaspieva aj Lucie Bílá (56) a vraj chystá jedno veľké prekvapenie. "No a potom bude nasledovať môj koncert s mojimi hosťami a na konci si všetci spoločne zaspievame Hankinu milovanú Sláva, je bál," uviedol a dodal, že bude hrať veľký orchester a ako hostí privíta Vojtu Dyka (37), Michala Kindla (34) a sopranistku Simonu Šaturovú (42).

Niet divu, že nadchádzajúci koncert považovali mnohí za poctu Zagorovej - má to aj v názve:

Na špeciálny koncert na Hankinu poctu je nutné vyhradiť oveľa viac času, podobne, ako to bolo aj v prípade Karla Gotta (†80). K jeho pocte sa uskutočnil koncert až vlani v júni, hoci hlavný dôvod oddaľovania bola pandémia a opatrenia. Aj v tomto prípade majú Lucernu, kde sa má koncert uskutočniť, zakrátko rekonštruovať. "Hanka milovala Lucernu a vždy v decembri tam mávala svoje nezabudnuteľné vianočné koncerty," pripomenul Štefan. "S jej piesňami vystúpi plejáda spevákov a samozrejme v sprievode Boom!Bandu Jiřího Dvořáka, ktorý Hanku sprevádzal aj na jej úplne poslednom koncerte," načrtol zhruba predstavu účasti kolegov z hudobnej branže Margita. Určite sa dočkajú všetci, ktorí s Hankou spolupracovali, nemusí sa obávať ani Rezek, ktorý sa ozval s výčitkami ako prvý.

Najčítanejšie