Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Smutný Štedrý večer! Zomrel spevák, ktorého megahit poznali všetci!
Zdielať na
Hudba

Smutný Štedrý večer! Zomrel spevák, ktorého megahit poznali všetci!

Zdroj: pexels.com

Milovníci elektronickej hudby si iste spomenú na megahit Insomnia od britskej skupiny Faithless, ktorý znel v 90. rokoch v tanečných kluboch po celom svete. Jej frontman a spevák Maxi Jazz, vlastným menom Maxwell Fraser, zomrel v piatok večer vo svojom dome v Londýne vo veku 65 rokov. Členovia skupiny Faithless, s ktorou zosnulý spevák vystupoval a spolupracoval, o tom informovali na sociálnych sieťach. Zároveň vyjadrili svoj zármutok a uznanie za jeho mimoriadny talent a prácu.

​Jazz sa narodil v anglickom Brixtone, bol tiež lídrom skupiny Maxi Jazz & The E-Type Boys a vydával hudbu so skupinou Soul Food Cafe. Vo vyhlásení Faithles, pod ktoré sa podpísali jeho bývalí spoluhráči, sa uvádza: "Bol to človek, ktorý nám v mnohých ohľadoch zmenil život. Dal našej hudbe správny zmysel a posolstvo. Bol tiež milým človekom, ktorý mal čas pre každého a jeho múdrosť bola hlboká a zároveň prístupná. Bolo nám cťou a, samozrejme, aj skutočným potešením s ním pracovať. Bol to brilantný textár, dídžej, budhista, veľkolepý pódiový prejav, milovník áut, nekonečný hovorca, krásny človek, morálny kompas a génius."

Faithless boli známi singlami ako We Come 1, ktorý sa v roku 2001 dostal na tretiu priečku hitparády, no najmä tanečným hitom Insomnia, ktorý sa v roku 1996 dostal taktiež na tretie miesto. Aj reggae skupina UB40, ktorá s Jazzom absolvovala turné v roku 2017, vzdala tomuto skvelému spevákovi hold s odkazom na singel Insomnia (Nespavosť): "Krásny chlapík, ktorý odišiel príliš skoro, ale konečne sa, Maxi, môžeš vyspať." Bývalá členka kapely Sister Bliss uviedla, že zomrel "pokojne v spánku" vo svojom dome v južnom Londýne v piatok večer. "Posielam lásku všetkým, ktorí zdieľali našu hudobnú cestu. Dávajte na seba pozor," uviedla na Twitteri.

Pripomeňte si Maxa v jeho najslávnejšiej skladbe:

DJ David Pearce napísal, že Faithless sa stali "ikonickou silou britskej tanečnej hudby od polovice 90. rokov a zasiahli do mnohých životov". Jazz bol podľa neho "básnikom tanečnej hudby a srdečnou, cool, priateľskou dušou". Maxi Jazz bol tiež veľkým fanúšikom klubu Crystal Palace FC a v roku 2012 sa stal aj spolupracovníkom tohto prvoligového futbalového klubu. Vo vyhlásení zástupcovia klubu uviedli, že "legendárny hudobník" bol pravidelným hosťom v Selhurst Parku a tím si na Boxing Day odskočil na Faithless, aby si uctil pamiatku zosnulého speváka. Faithless so spevákom Jazzom predali milióny nahrávok a ich hudba je stále veľmi populárna na internete. Zostane teda aj v tejto forme po ňom večná pamiatka.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Maxi Jazz (@maxijazz_official)

Najčítanejšie