Oblačno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Smutný príbeh Hegerovej! Pre problém s peniazmi Karla Gotta išla do väzenia!
Zdielať na
Hudba

Smutný príbeh Hegerovej! Pre problém s peniazmi Karla Gotta išla do väzenia!

Archívna reportáž

Čo všetko dokážu narobiť peniaze vo vzťahu medzi ľuďmi, vedela veľmi dobre z vlastných skúseností aj na jar zosnulá speváčka Hana Hegerová (†89). Prekvapivo veľmi zlou skúsenosťou prešla kvôli peniazom vo vzťahu so slávnou hviezdou, taktiež už zosnulým Karlem Gottom (†80). Hlavným aktérom bol podľa všetkého jeho otec Karel (†71), a napokon musela ísť populárna šansoniérka do väzenia na šesť mesiacov.

Osud vie často zamiešať karty v živote človeka tak, že sa tomu až ťažko verí. Hana Hegerová bola iste osudovou ženou a nevšedné udalosti v jej živote akoby priam priťahovala. Jednou z tých najťažších bola osudná chyba jednej bankovej úradníčky. O tejto udalosti sa píše v knihe Carmen - skutočný život Hany Hegerovej. Tá na žiadosť slávnej šansoniérky nemohla vyjsť v knižnej podobe pred jej úmrtím, a tak sa dostala na pulty kníhkupectiev až nedávno. Ako sa ukázalo, nemohol v nej chýbať ani jej príbeh spojený s Karlem Gottom. Prežila kvôli tomu pár mesiacov vo väzení, píše portál Blesk.cz.

Všetko začala epizódou, v ktorej zohrával hlavnú rolu otec zosnulého maestra. "Otec speváka Karla Gotta sa dostavuje 17. júla 1979 predpoludním do pobočky sporiteľne v Prahe 8, aby oznámil, že synovi nedorazili peniaze, ktoré očakával. Ide o vysoké honoráre za roky 1976 a 1977," uvádza autor knihy o Hane Hegerovej a jej "spovedník" Tomáš Padevět. Na účte Karla Gotta chýbalo 221 021 Kčs, čo bolo v tých časoch veľmi veľa peňazí. Začalo sa pátrať, čo sa s chýbajúcimi peniazmi udialo. Ukázalo sa, že došlo k hrubému pochybeniu banky, keď jej pracovníčka nechtiac pretrhla šeky a zlepila ich potom dokopy opačne. Bola tam suma za honoráre pre Gotta a Hegerovú, ale navzájom prehodená, a tak sa stalo, že suma honorárov pre Gotta bola pripísaná na účet Hegerovej a, naopak, jej peniaze prišli Gottovi.

Hegerová naspievala s Gottom aj duety, častokrát spolu aj vystupovali:

Šesť mesiacov si to vraj Hegerová nevšímala. Keď ju na skutočnosť upozornili, ihneď to začala riešiť. "Karel, zúfalo, ale márne Vás už tretí deň volám, telefónne číslo heká, frká, ale nikto to neberie - možno je nesprávne. Vďaka jednaniu v banke mám Vašu adresu. Nutne, naozaj nutne s Vami potrebujem hovoriť..." aj týmto odkazom sa vraj snažila dopátrať Gotta. Ten údajne vedome nereagoval na radu svojho otca. "Asi dva alebo tri dni po jednaní v sporiteľni dostal môj syn list od Hany Hegerovej. Ja som synovi poradil, aby nikam na žiadnu schôdzku s Hegerovou nechodil a vôbec s ňou nejednal, pretože on vlastne poškodený nebol..." uviedol Karel Gott starší pri zápise do policajného protokolu 17. januára 1980. "Môj syn sa s mojím názorom úplne stotožnil a tiež prehlásil, že s ňou teda jednať vôbec nebude, a pokiaľ viem, tak nikam nešiel a nejednal," vypovedal ďalej Gott starší.

Hana Hegerová bola v časoch komunizmu hviezda aj na zapáde, preto bola ŠTB ostro sledovaná:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Hana Hegerová (@hana_hegerova)

Dôvod prečo takto synovi radil bol prozaický. "Mal som obavu, že by Hana Hegerová mohla na môjho syna nejakým spôsobom psychicky pôsobiť, že by trebárs mohol pristúpiť z neznalosti finančných otázok na nejaké drobné splátky. Poznám totiž svojho syna..," snažil sa vysvetliť ignorantský spôsob prístupu Gottov otec. Omyl bankovej úradníčky sa napokon zmenil v neprospech Hegerovej a za neoprávnené ponechanie peňazí si potom odsedela skoro pol roka vo väzení.

​Po prepustení sa občas stretla s Gottom na vystúpeniach, no ku konfrontácii nikdy nedošlo. "Na túto tému, keď sa niekedy stretneme, nikdy nehovoríme," prezradila speváčka. Zjavne to bolo Gottovi nepríjemné."Nechcem o tom hovoriť. Vtedy som o tom nič nevedel. Ani teraz o tom nič neviem. Vybavoval to za mňa niekto iný,"  vyhovoril sa, aby sa vyhol priamej odpovedi. To, že sa nakoniec dostala do väzenia, mohla byť aj akcia obávanej Štátnej tajnej bezpečnosti, domnieva sa Padevět. Hegerová bol totiž tzv. politicky nepohodlná pre jej úspech na Západe, hlavne v západnom Nemecku, čo v prípade Gotta až tak neprekážalo. Našťastie, Hegerovej basa kariérne ani tvorivo neuškodila a bola hviezdou ešte dlhé dekády.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie