Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Smutný príbeh rodiny Nedvědovcov! Syn zosnulého Františka sa pokúsil o samovraždu!
Zdielať na

Smutný príbeh rodiny Nedvědovcov! Syn zosnulého Františka sa pokúsil o samovraždu!

Archívna reportáž

O zosnulom Františkovi Nedvědovi († 73) sa, na rozdiel od jeho brata Honzu, hovorilo ako o skvelom otcovi. Ale napriek tomu sa ani on nevyhol problémom so synmi. Najmä so starším synom Františkom (47) mal veľké trápenie. Obaja sa na seba veľmi podobali, povahovo však boli celkom inde. Kým otec sa javil ako rozvážny a pragmatický muž, jeho starší syn bol pravý opak. Od malička bol veľmi precitlivelý, čo neskôr vyústilo až do jeho veľkých psychických problémov.

František Nedvěd mladší má už pred päťdesiatkou a zdá sa, že je nejaký ten rok vcelku psychicky vyrovnaný. V roku 2014 však musel stráviť nejaký čas, a to neskôr dokonca opakovane, v nemocnici na psychiatrii. Dlhoročné psychické problémy Františka mladišeho, ktoré neriešil ani na naliehanie matky, vyústili takmer do tragédie. Nedarilo sa mu podľa jeho predstáv a nevedel ako ďalej. V zúfalosti, možno sčasti aj aby na seba a svoje trápenie upozornil svojich blízkych, si chcel siahnuť dokonca na život. Zrejme sa však svojho činu sám zľakol a privolal si predsa len takmer v poslednej chvíli pomoc, píše portál Extra.cz.

Svojho času bol ochotný opísať dôvody a priebeh tejto tragickej udalosti sám syn zosnulého speváka. "Mal som vtedy rodinné a finančné problémy a naraz sa všetko zosypalo ako domček z kariet, tak som vzal nôž a porezal som sa. Človek naraz prestane normálne fungovať," otvorene prehovoril o jeho skrate. "Vtedy som zavolal bývalej priateľke, ktorá prišla spoločne so záchrankou a políciou, a potom som strávil štrnásť dní na Karláku. Tam som ležal medzi schizofrenikmi, feťákmi a bezdomovcami na malej izbe pre desať ľudí, kde nás sledovali. Prešiel som tvrdým režimom a hlavne som si uvedomil veľa vecí a začal som dochádzať na liečenie. Rodičia ma finančne podržali, vyrovnal som si život v hlave, našiel si prácu a teraz už som v poriadku," opísal v krátkosti dianie v súvislosti s jeho zúfalým činom.

Takto to skvelo ladilo Františkovi s jeho obomi synmi, Frantom aj Vojtom:

Celá jeho najbližšia rodina zostala v šoku z tejto nešťastnej udalosti, ale robili všetko preto, aby Františkovi po každej stránke pomohli. "Stojíme pri ňom a celá rodina ho podporuje," odkázal vtedy otec Františka, nedávno zosnulý folkový hudobník. V jeho kapele však preferoval mladšieho syna Vojtu, aj keď hudobné nadanie mal aj starší syn. "Je trochu iný, nemá rád, keď ho niekto ovláda a musí niekoho poslúchať. Obaja chlapci začínali spolu v kapele Příbuzní. Ale Franta, žiaľ, nebol tolerantný k ostatným. Hľadal sa a nemohol sa usadiť. Ale teraz už je to dobré. Je to skvelý muzikant. Má vlastné programy, vozí si aparatúru, má nahrané základy. Sám si spieva a hrá a mne sa celkom páči, ako to robí," zdôveril sa svojho času v rozhovore pre Aha! František Nedvěd starší.

​Psychicky labilný syn folkovej legendy dúfal, že začne s otcom a jeho kapelou opäť vystupovať pred obecenstvom. Veľmi po tom túžil. Podarilo sa mu to však len raz, pred tromi rokmi. Otec sa zrejme nemohol celkom spamätať zo zážitku, keď ho kedysi raz starší syn pozval ako hosťa na jeho vystúpenie v Brne. Tak ho dojalo, keď otec vstúpil na pódium, že ušiel. "To predsa nemôže! Ale on je taký, dojímavý," prezradil niečo o slabých stránkach syna. "Ja to mám od detstva. Bol som vždy uplakané dieťa. To sa jednoducho ráno prebudím a mám to na hrudi zovreté. Príde úzkosť a viem, že je to v háji. Dlho som ale pomoc odmietal," ešte pred rokmi sa zveril František junior v barrandovskej televízii v programe Sedmička. Našťastie však už v živote aj vďaka liečbe vraj našiel rovnováhu. Otec František však mu už bude môcť pomáhať iba ak zhora, nepochybne by ho najviac potešilo, keby videl syna opäť na pódiu s gitarou - ako to robí pravidelne jeho druhý syn, Vojtěch, s ktorým si naposledy zahral ešte 9 dní pred smeťou. 

Súvisiace články

Najčítanejšie